Saturday, August 2, 2008

Pileća supa

Ova supa je ono što inače dobijamo kada skuvamo "kocku". Ukusnija je i prirodnija i jako dobra za pripremu mnogih jela. U zamrzivaču moze da se čuva i do 6 meseci. Od ove količine sastojaka dobija se oko 2,5 l supe.
Sastojci
1-1,5 kg pilećeg mesa
2 glavice crnog luka isečene na četvrtine
4 l hladne vode
2 šargarepe, krupno isečene
2 celera (stabljika sa lišćem, a može i koren)
šaka peršuna
malo timijana
so i biber
Priprema
Poređajte meso i luk po dnu velike šerpe. Malo propržite na suvo (bez ulja) da malo promeni boju. Dodajte vodu i promešajte da se umšsa i sediment sa dna šerpe. Zagrejte do ključanja. Nečistoće koje isplivaju na površinu skinite kašikom. Dodajte ostale sastojke. Delimično poklopite i kuvajte na vatri srednje jačine oko 3 sata. Procedite i ostavite da se ohladi (meso i povrće koje povadite su jako ukusan ručak). Stavite u frižider. Kad se sasvim ohladi, na površini će se pojaviti sloj masnoće. Skinite je kašikom.
Naravno, supu ne morate da procedite. Mozete da je ostavite kako jeste, ili da sitno iseckate meso i povrce i da takvu bogatu supu poslužite za rucak. Proceđenu supu možete upotrebiti u mnogim receptima.

No comments: