Friday, August 29, 2008

Mali crni luk u sosu od balsamskog sirćeta

Jednostavno jelo koje možete služiti kao predjelo ili kao dodatak glavnom jelu (uz svinjetinu, na primer).

Sastojci

mali crni luk*, desetak glavica, oljušten
maslinovo ulje, 3 kašike
balsamsko sirće**, 1 kašika
crno vino, 2 kašike

Priprema

Prokuvajte luk u slanoj vodi oko 15 minuta. Osušite a zatim propržite u maslinovom ulju, na tihoj vatri, dok ne postane zlatno braon boje. Zatim dodajte sirće, crveno vino, posolite po ukusu. Kuvajte još malo da alkohol ispari.

* Mali luk (eng. baby onion) su glavice crnog luka veličine šljive, i obično manje ljute od "velikog" crnog luka.

** balsamsko sirće je specijalno sirće koje je rezultat više od 50 godina stajanja i proizvodi se samo u Italiji (it. aceto balsamico, eng. balsamic vinegar)


No comments: