Friday, August 29, 2008

Mediteranska riblja čorba

Sastojci

1/2 kašičice šafrana
3 kašike ulja
2 veća crna luka, sitno seckana
1 praziluk (samo beli deo), iseckan
4 čena belog luka, sitno seckana
1 list lovora
1/2 kašičice majorana
1 kašičica narendane pomorandžine kore
2 kašike suvog belog vina
1 crvena paprika, iseckana
1/2 kg zrelog paradajza, isečenog
1/2 šolje paradajz pirea
2 šolje riblje supe od kocke
2 kašike braon šećera
500g ribljih fileta isečenih na komade
3 kašike peršuna

Priprema


Potopite šafran u dve kašike ključale vode.

Zagrejte ulje na tihoj vatri u velikom loncu. Dodajte crni i beli luk, praziluk, lovor i majoran. Poklopite i pržite deset minuta, povremeno mešajući. Dodajte narandžinu koru, vino, papriku i paradajz, poklopite i kuvajte deset minuta.

Dodajte paradajz pire, supu, šećer i šafran (i vodu u kojoj je bio potopljen). Dobro promešajte i zagrejte do ključanja, zatim smanjite vatru i kuvajte otklopljeno još 15 minuta.

Dodajte ribu, poklopite i kuvajte još deset minuta, dok ne omekša. Dodajte so i biber i polovinu količine peršuna. Izbacite lovor.

Neposredno pre služenja pospite supu ostatkom peršuna. Čorba odlično ide sa krckavim hlebom.

No comments: