Wednesday, August 27, 2008

Dinstani divlji zec

Sastojci

jedan divlji zec
tri kašike masti,
zaèina "C" i soli po ukusu
200-250g slanine
dve glavice belog luka
pola litra dobrog belog vina,
oko 1/2kg zeleni (šargarepe, paškanata, korena peršuna i celera)

Priprema

Zec treba da bude rashlaðen, najbolje kratko smrznut pre pripremanja. Zeca najpre dobro posoliti i natrljati zaèinom (i spolja i iznutra), a zatim namazati hladnom mašæu pa staviti u sud - pekaè ili neki drugi koji mora da ima poklopac (u nedostatku takvog suda, pripremljenog zeca za dinstanje prekriti dobro alu-folijom).

Zatim zeca "špikovati" komadiæima slanine i èenima belog luka. To se radi tako što se naprave mali prorezi po celoj površini, pa se unutra stavljaju komadiæi slanine i beli luk.

Sada je zec pripremljen, treba samo dodati oèišæenu zelen, naliti vinom, poklopiti i staviti u rernu. Peèe se (u stvari dinsta se ) toliko dugo dok ne poènu kosti da se odvajaju od mesa. Na pola peèenja (posle oko jednog sata) izvaditi sud iz rerne i pažljivo zeca okrenuti. Ako nema dovoljno soka u sudu, doliti èašu vode i ponovo vratiti u rernu.

Savet: Ako želite da zeca servirate na tanjiru, trebalo bi da malo porumeni. Da biste to postigli, pri kraju peèenja kratko otklopite sud i pazite da ne izgori. Dinstano povræe (na pola peèenja možete dodati i 2-3 krupno seèena krompira) servirati oko zeca, a sve preliti sokom u kome se peklo. Uživajte!

No comments: