Friday, August 29, 2008

Ćuretina sa bukovačom

Sastojci

500-600g ćurećeg mesa
nekoliko tanjih šargarepa
300-400g bukovače ili neke druge pečurke
kašika brašna
2 kašike Vegete ili nekog sličnog začina
malo belog vina
peršun, list celera
1-2 čena belog luka

Priprema

Ćurece meso bi trebalo (mada nije obavezno) da odstoji nekoliko sati u zamrzivacu, jer će biti puno mekše.

Odmrznite meso, isecite ga na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. U meso može da se doda nekoliko tanjih šargarepa isečenih na kolutove, čisto radi lepše boje gotovog jela.

Odvojite meso od kostiju i odstranite kožice ako ih ima, pa meso iseckajte na sitnije komade i ostavite na stranu.

U masnoću gde se dinstalo meso narežite bukovače u količini koju želite (ali ne bi trebalo da ih bude više od mesa) a komadiće veličine kako ste isekli meso. Ako pečurke ne puštaju sok, slobodno dodajte jos masnoće i malo vode. Dinstajte ih u poklopljenom sudu dok ne budu skoro meke.

Skinite sud sa vatre, dodajte u pečurke punu kašiku brašna i lagano promešajte. Umesto soli dodajte do dve kašike začina. Ako se masa zgusne, razredite je vodom ili belim vinom, toliko da dobijete sos gustine "tanjeg" bešamel sosa.

Vratite sud na vatru, sastavite ćuretinu sa prethodnom masom i mešajte dok se brašno ne zgusne. Po ukusu dodajte kašiku seckanog lista peršuna ili celera, ili neko čeno belog luka.

Odlično ide sa kuvanim testom i barenim povrćem kao prilogom.

No comments: