Friday, August 29, 2008

Tortica od pirinča

Ova tortica je varijanta rižota. Može se služiti kao izvrsno predjelo, seče se kao torta.

Sastojci

75g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk, sitno iseckan
50g šunke, iseckane na kockice
3 kašike sitno seckanog peršuna
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 šolje graška
4 kašike vode
1,5 šolja pirinča (najbolje arborio)
1,2 litra supe od kocke - pileće ili od povrća
1 šolja parmezana
150g kačkavalja, isečenog na tanke kriške
so i biber
peršun za ukras

Priprema


Zagrejte polovinu maslaca i svo ulje u velikom tiganju. Dodajte crni luk i pržite dok ne omekša. Dodajte šunku i mešajte 3-4 minuta. Umešajte seckani peršun i beli luk. Pržite 2 minuta.

Dodajte grašak, promešajte, začinite i dodajte vodu. Poklopite i kuvajte oko 8 minuta ako je grašak svež, 4 minuta ako je bio smrznut. Skinite poklopac i kuvajte dok sva tečnost ne ispari. Prebacite polovinu mase u tanjir i odložite.

Podmažite maslacem posudu za pečenje i obložite dno podmazanim papirom.

U polovinu mešavine koja je ostala u tiganju umešajte pirinač. Posle 1-2 minuta polako počnite da dodajete vodu, često mešajući. Kad pirinač skoro upije jednu porciju vode, dodajte drugu. Pirinač treba blago da ključa, treba da bude mehurića, ali ne treba da ključa jako.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kad pirinač omekša, začinite po ukusu i dodajte većinu preostalog maslaca i polovinu rendanog parmezana.

Pospite parmezan po dnu postavljene posude za pečenje. Sipajte polovinu pirinča, a zatim naređajte sloj kačkavalja u tankim kriškama, pa jedan sloj graška i šunke koji ste sačuvali. Pospite parmezanom. Zatim prekrijte preostalim kačkavaljem i završite slojem pirinča. Ponovo pospite parmezanom i malom količinom maslaca, tu i tamo po mali komadić. Pecite u rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite desetak minuta da stoji.

Sad treba da prevrnete torticu. Stavite nož između nje i dna posude i okrenite je na tanjir. Malo lupkajte po dnu posude da sav pirinač ispadne. Skinite papir i ukrasite peršunom. Služite u kriškama, kao tortu. Prijatno!

No comments: