Friday, August 29, 2008

Pihtije

Sastojci

2 suve svinjske nožice
2 juneće nožice
1 svinjska glava
1 veza mešane zeleni
1 manja glavica belog luka
1 srednja glavica crnog luka
nekoliko zrna bibera
2 lista lovora (lorbera)
so i mleveni biber

Priprema

Meso dobro očistiti, ošuriti, oprati i staviti u veći lonac, naliti oko pet litara vode i pristaviti da se kuva. Kada provri, skidati penu i bacati. Kad pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorber, očišcenu zelen, popola presečenu glavicu luka i malo soli. Kuvati 4-5 sati ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Voda treba da uvri do pola, odnosno da postane lepljiva.

Skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se sadržaj malo slegne. Pokupiti i baciti masnoću sa površine supe, zatim procediti supu i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u plićem sudu (plehu), posuti sitno iseckanim belim lukom i naliti proceđenom supom. Ostaviti na hladno mesto da se stegne.

Po želji posuti alevom paprikom ili biberom. Služiti kao predjelo.

No comments: