Saturday, August 2, 2008

Piletina sa paprikama

Da bi ovaj recept ispao baš kako treba, trebaju vam one skupe paprike kojih zimi ima na pijaci. Crvena i žuta. Ili možete da sačekate proleće i da napravite jelo sa običnim paprikama.
Sastojci
4 pileća fileta (mada su odlični i batak ili karabatak, samo bez kostiju)
1 crvena i jedna žuta paprika, isečene na četvrtine
2 kašičice maslinovog ulja
1 crni luk, isečen na polumesece
2 čena belog luka, zdrobljena
1 tikvica isečena na kockice
400g paradajza iz konzerve
bosiljak po ukusu
1 kašičica šećera
so i biber
Priprema
Za početak, potrebno je da oljuštimo paprike. Za ovo će nam biti potreban komad kuhinjske folije i vruća ringla. Pecite paprike dok dobro ne pocrne sa obe strane, a onda ih ubacite u šerpicu i poklopite. Par minuta u šerpici omogućiće da se paprika lako oljušti. Očistite papriku, isecite na četvrtine, a zatim na trake širine 1 cm.
Zatim začinite piletinu. Pospite komade mesa solju ili "vegetom". Zagrejte jednu kašičicu ulja u teflonskom tiganju i pržite meso dok ne dobije primamljivu zlatno-braon boju. Izvadite na tanjir i sačuvajte za kasnije.
Dodajte drugu kašičicu ulja i pržite luk dok ne omekša, a zatim dodajte beli luk i tikvicu.
Poklopite tiganj i pržite još par minuta da i tikvice omekšaju.
Na kraju dodajte paradajz, polovinu pripremljene količine bosiljka, šećer i paprike i začinite solju i biberom. Zagrejte do ključanja, a zatim vratite piletinu u tiganj i sve kuvajte petnaestak minuta na laganoj vatri, uz povremeno mešanje.
Služite uz testeninu ili pirinač i ukrasite preostalom količinom bosiljka. Prijatno!

No comments: