Wednesday, August 27, 2008

Jagnjeća rebra na australijski način

Sastojci
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, zdrobljena sa malo soli
  • sveže mleveni crni biber
  • 4x4 jagnjeća rebra sa mesom

Za krompire

  • 3 neoljuštena krompira
  • 4 čena belog luka
  • malo soli
  • 1 kašika soka od limuna
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • ¼ šolje mleka

Za salatu

  • 2 glavice luka srebrenca, isečene na polumesece
  • 1 kašičica soli
  • ½ šolje peršuna
  • ¼ šolje lista nane
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema


Napravite marinadu tako što ćete u činiji pomešati paradajz pire, ulje, beli luk i biber. Položite rebra u plitku posudu i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Zagrejte na ringli posudu za pečenje i stavite unutra rebra tako da leže na masnijoj strani. Ostavite 2 minuta na ringli. Zatim okrenite rebra tako da masna strana bude odozgo i stavite u rernu na 10 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi još 10 minuta.

Razdvojte rebra i služite ih sa krompirom i salatom.

Krompire skuvajte, a zatim oljuštite i isecite na krupne komade. Stavite krompire, beli luk, so i sok od limuna u blender i počnite da mešate. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje. Polako dodajte mleko i nastavite da mešate dok se masa ne sjedini. Služite na sobnoj temperaturi.

Za salatu stavite u činiju luk i so i izmešajte. Ostavite 5 minuta. Isperite i osušite luk i pomešajte ga sa peršunom i nanom. Prelijte sa malo maslinovog ulja i odmah služite.

No comments: