Sastojci
2 kilograma ribe (originalni recept je sa deverikom, ali može da posluži i bilo koja druga riba, velika ili mala)peršun
limun
so i biber
maslinovo ulje
25g maslaca
2 kašike brašna
300ml limunovog soka
4 žumanceta + 2 cela jaja, umućena
nana
mirođija
Priprema
Zamolite prodavca da očisti ribu i odstrani peraja. Napunite ribu sa malo seckanog peršuna, nekoliko kriški limuna i začinite solju i biberom. Utrljajte spolja so i maslinovo ulje i stavite na roštilj. Dok se peče, pripremite sos.
Otopite maslac na tihoj vatri, dodajte brašno i propržite ga mešajući dok masa ne postane glatka. Zatim dodajte limunov sok i kuvajte, mešajući sve vreme, dok ponovo ne dobijete glatku jednoličnu masu.
Skinite sa vatre i sve vreme muteći mikserom polako dodajte prethodno umućena jaja. Nastavite da mutite dok se sos ne zgusne skoro kao majonez. Probajte i ako je potrebno, dodajte još soli i bibera. Zatim dodajte seckane nane i mirođije po ukusu.
Gotovim sosom prelijte ribu i uživajte!
No comments:
Post a Comment