Friday, August 29, 2008

Đuveč sa ćuretinom

Sastojci

ćureće meso (do 1 kg)
2 glavice crnog luka
nekoliko manjih šargarepa
5-6 paprika
1 ljuta paprika
3-4 paradajza
so, Vegeta
1/2 kg krompira

Priprema

Ćureće meso koje je odstajalo nekoliko sati u zamrzivaču (ovo radimo da bi meso bilo mekše), odmrznite, isecite na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. Meso najpre dinstajte na oko 2 dl. ulja dvadesetak minuta, a onda isecite i dodajte 2 glavice crnog luka (srednje veličine) i stavite da se dalje dinsta. U meso moze da se doda nekoliko tanjih sargarepa isečenih na kolutove, radi lepše boje gotovog jela.

Za to vreme iseckajte na sitno 5-6 paprika (i jednu ljutu, po ukusu) i 2-3 paradajza, prethodno oljuštena. Sastavite sa mesom, posolite i začinite po ukusu. Ostavite da se dalje kuva.

U sud u kome ćete peći đuveč isecite na kockice krompira toliko da prekrije dno suda. Preko krompira sipajte meso sa dodacima, pa sve prekrijte tankim kolutovima paradajza da se đuveč ne sasuši. Po potrebi dodajte u sud vode da ne bude suvo.

Pecite na oko 200 stepeni.

Odlično ide sa puno belog vina :)

No comments: