Saturday, August 2, 2008

Dolme od zelene salate

Sastojci
3 glavice zelene salate
malo ulja
3 glavice crnog luka, sitno seckanog
500 g mešanog mlevenog mesa (ili čiste junetine)
so i biber
šoljica pirinča
100 g suve slanine, sitno seckane
malo supe ili vruće vode
brašno i ulje za zapršku
1 kisela pavlaka
Priprema
Očistiti zelenu salatu od spoljnog lišća. Odvojiti listove i odseći zadebljane žile na listovima. Zagrejati ulje i propržiti sitno iseckan crni luk, dodati mleveno meso, zatim so i biber, pa sve zajedno izdinstati. Dodati potom šoljicu pirinča i suvu slaninu.
Ovom smešom puniti listove salate i uvijati kao sarmice, pa ređati u zemljani ili vatrostalni sud da pokriju dno. Preliti vrelom supom ili vodom da ogreznu i kuvati 20 minuta.
Napraviti tanku zapršku od ulja i brašna i sipati preko sarmica koje ključaju. Protresti, po potrebi dodati vode i staviti u rernu da se zapeče. Gotove dolme izvaditi iz rerne, zaliti kiselom pavlakom i služiti u sudu u kom su kuvane.

No comments: