Friday, August 29, 2008

Srna u marinadi

Sastojci

1 srneća pečenica
nekoliko režnjeva suve slanine
malo ulja
malo bibera
1 kašika brašna
3 kašike goveđe supe
4 kapra
4-5 kašika kisele pavlake

Za marinadu

1/4 l crnog vina
4 kašike vinskog sirćeta
nekoliko zrna bibera
1 šargarepa, sitno seckana
1 koren peršuna, sitno seckan
malo lovorovog lista
1 glavica crnog luka, seckana
malo kore limuna

Priprema

Od svih sastojaka napraviti marinadu. Srnetinu očistiti od kožice, premazati uljem i limunom, staviti na duguljast tanjir i preliti marinadom. Meso pritisnuti težim predmetom i ostaviti da prenoći.

Sutradan meso okrenuti, pa opet ostaviti preko noći. Trećeg dana izvaditi meso iz marinade, nabosti (špikovati) ga štapićima suve slanine, posoliti, staviti u šerpu, dodati kašiku maslaca i vrlo malo soka od marinade, poklopiti i peći u pećnici oko jedan i po sat. Može se i dinstati na šporetu.

Kad meso postane meko i porumeni, posuti ga kašikom brašna, a kad se brašno zarumeni, preliti ga sa 3 kašike čiste goveđe supe. Izvaditi meso iz umaka, a u njega dodati 4 iseckana kapra i sve zajedno prokuvati još nekoliko minuta. Zatim dodati 2 kašike marinade i 4-5 kašika kisele pavlake.

Kad ovaj sok dobro provri, iseći srneću pečenicu na komade, položiti na dugačak tanjir i preliti umakom.

No comments: