Saturday, August 30, 2008

Grčki božićni hleb

Sastojci

1 pakovanje (1 kašika) suvog kvasca
1 jaje
1/4 šolje mleka
1/4 šolje tople vode (45°C)
1/4 šolje biljnog ulja
1 1/2 šolja integralnog brašna
1/3 šolje šećera (ekvivalentna zamena za šećer)
1 šolje namenskog brašna
1 kašičica mlevenog kardamoma (kao zamena može đumbir)
1/4 šolje belog suvog grožđa
1/4 kašičica soli
1/4 šolje seckanih oraha

Priprema

Rastvorite kvasac u toploj vodi. U posebnoj činiji umutite jaje, dodajte mleko, ulje, kardamom, šećer, so i dobro promešajte. Dodajte rastopljen kvasac, brašno, suvo grožđe i orahe. Dobro umesite. Dodajte brašna da dobijete mekano testo. Istresite testo na nabrašnjenu površinu i dobro ga umesite. Oblikujte jufku, stavite u namašćen okrugli pleh prečnika 20 cm, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže dok se masa ne udvostruči, oko 1 sat.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 200° C 35 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.

No comments: