Saturday, August 2, 2008

Jaja Benedict


Sastojci
6 jaja, jako svežih, koja ćete pripremiti poširanjem kao u receptu "Poširana jaja"
12 tankih komada slanine, suvog vrata ili pršute, grilovane ili ispržene u tiganju dok ne postane krckava
6 okruglih komada hleba (ili tost ili prženice)
malo maslaca
Za Holandez sos
2 velika žumanca
kašičica soka od limuna
kašičica sirćeta
100 g maslaca
so i biber
Priprema
Prvo pripremite sos. Žumanca, so i biber stavite u blender (možete upotrebiti i običan mikser) i mutite 1 minut. Zatim zagrejte sok od limuna i sirće dok ne provri. Ponovo uključite blender i sipajte vruću tečnost u tankom mlazu. Sad istopite maslac na tihoj vatri (vodeći računa da ne potamni). Kad maslac počne da peni, opet uključite blender i vrlo polako dodajte maslac. Umutite.
Postoji još jedna varijanta ovog sosa, u kojoj na kraju dodajete dva belanceta koja su vam ostala u višku. Sos će biti laganiji.
Poširajte jaja, jedno po jedno i ispecite ili ispržite meso. Držite na toplom sve vreme. Namažite hleb maslacem, stavite ga u posudu za pečenje i na svako parče stavite dva parčeta mesa. Na vrh stavite poširano jaje i prelijte Holandez sosom (oko jedna kašika za svako jaje). Stavite ispod grila na 25-30 sekundi, samo dok sos dobije zlatnu boju. Odmah služite.

No comments: