Saturday, August 2, 2008

Musaka od plavog paradajza


Ovo je jelo grčke nacionalne kuhinje, zato su tu maslinovo ulje, jagnjeće meso, plavi paradajz.
Sastojci
3-4 plava paradajza
maslinovo ulje
2 velika paradajza
2 velika crna luka
500g mlevenog mesa (najbolje jagnjećeg)
malo cimeta
2 kašike koncentrata od paradajza
120ml belog vina
peršun, so, biber
Za sos
50g maslaca
50g brašna
1/2 l mleka
2 kašike parmezana
3 kašike prezli
malo morskog oraščića
Priprema
Isecite plavi paradajz na kolutove debljine 5mm. Stavite u cediljku, posolite i ostavite da odstoji tridesetak minuta. Isperite nekoliko puta hladnom vodom i ocedite na papirnoj salveti. Ispržite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatno-braon boju i ponovo ocedite na papiru.
Potopite paradajz na 1 minut u ključalu vodu, pa ga oljuštite. Isecite krupno.
Zagrejte pećnicu na 180°C.
Propržite luk i meso u tiganju. Dodajte paradajz, cimet, koncentrat paradajza, peršun, vino i biber i zagrejte do ključanja. Smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. U posudu za pečenje ređajte naizmenično plavi paradajz i meso, tako da na vrhu bude plavi paradajz.
Za sos otopite maslac i umešajte brašno. Mešajte 1 minut, pa skinite sa vatre i postepeno umešajte mleko. Vratite na vatru i kuvajte još par minuta, dok se ne zgusne. Dodajte oraščić, sir, so i biber. Prelijte ovim sosom plavi paradajz i pospite prezlama. Pecite dok ne dobije zlatnu boju (oko 45min). Prijatno!

No comments: