Saturday, August 2, 2008

Klasične lazanje

Lazanje su jedno od najpoznatijih jela iz ove grupe. Ovo je recept za klasične lazanje, mada postoji mnogo varijacija na temu, od kojih je nezaobilazna vegetarijanska varijanta. Ovo su količine za 8 osoba.
Obratite pažnju na to da vam treba najmanje sat i po da pripremite ovo jelo (zajedno sa pečenjem).
Sastojci
400g testa za lazanje
600g junećeg mlevenog mesa
2 kašike ulja
30g maslaca
1 crni luk, sitno iseckan
1 stabljika celera, sitno iseckana
1 šargarepa, iseckana na kockice
1 šolja pirea od paradajza (može i kečap)
1 šolja crnog vina
malo seckanog peršuna
so i biber
Za bešamel sos
60g maslaca
3 kašike brašna
1/2l mleka
1/2 kašičice morskog oraščića
100g parmezana
Priprema
Na ulju i maslacu propržite luk, celer i šargarepu na vatri srednje jačine, dok ne omekšaju. Pojačajte vatru i dodajte meso. Pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, mešajući sve vreme. Dodajte paradajz pire, vino, peršun i so i biber po ukusu. Zagrejte do ključanja, onda smanjite vatru i neka se kuva 45 minuta.
Sada napravite bešamel sos: istopite maslac na tiho, dodajte brašno i mešajte 1 minut. Skinite s vatre i postepeno umešajte mleko. Vratite na vatru i sve vreme mešajte dok sos ne proključa i počne da se zgušnjava. Mešajte još minut - dva, dodajte so, biber i oraščić po ukusu. Da se ne bi uhvatila korica preko sosa, prekrijte posudu najlon - folijom.
U zavisnosti od proizvođača, testo mora ili ne mora da se skuva pre pečenja. Obično je ovo potrebno i obično je dovoljno kuvati svaki list 1 minut u ključaloj vodi. Dobro ocedite.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Poređajte testo u dobro podmazan pleh, pa zatim stavljajte red mesa, red bešamel sosa. Naprevite više slojeva i završite bešamel sosom. Na kraju poprskajte parmezanom. Pecite 35-45 minuta, dok ne postane zlatno braon. Ostavite bar 15 minuta pre sečenja. Prijatno!

No comments: