Saturday, August 2, 2008

Goveđa supa

Slično pilećoj supi, može se služiti kao ručak ili procediti i koristiti u mnogim receptima. Od ove količine sastojaka dobija se oko 2l supe.
Sastojci
1,5 - 2 kg goveđih kostiju
2 glavice crnog luka isečene na četvrtine
2 šargarepe
2 celera
2 paradajza, isečena na velike komade
4,5 l hladne vode
šaka peršuna
malo timijana
so i biber.
Priprema
U zavisnosti od toga da li želite "težu" ili "lakšu" supu, meso i povrće ćete malo peći u rerni ili ćete taj korak preskočiti. Znači:
U rerni zagrejanoj na 230 stepeni pecite meso tridesetak minuta. Posle toga, dodajte u posudu za pečenje luk, šargarepu, celer i paradajz i pecite dodatnih 20-30 minuta.
(Ako želite laganiju supu, ovaj korak preskočite. Samo stavite meso i povrće u lonac, dodajte vodu i kuvajte).
Meso i povrće iz posude za pečenje prebacite u lonac, s tim što ćete dodati i masnoću sa dna pekača. U njega možete sipati malo vode, zagrejati do kljucanja i onda i to dodati u lonac. Dodajte preostalu vodu i zagrejte do ključanja. Ako se pojavi pena na površini, skinite je kašikom. Dodajte peršun, timijan, so i biber, delimično poklopite i kuvajte 4-6 sati. Vodite računa o tome da kosti i povrce uvek budu prekriveni vodom, tako što ćete povremeno dodavati po malo ključale vode.
Procedite. Skinite što više masti sa površine, ohladite i stavite u frižider. Kasnije još jednom skinite sloj masnoće sa površine.

No comments: