Saturday, August 2, 2008

Francuska pileća čorba sa maslinkama


Ovo je izvanredno jelo iz Provanse, zaslužuje mnogo elegantniji naziv od "čorbe". Važno je da se piletina lepo proprži.
Sastojci
400g pilećeg mesa (najbolje belog)
1,5l bistre pileće supe (može i supa od kocke)
250g crnih maslinki
1 plavi paradajz
4 tikvice
4 crvene paprike
6 velikih paradajza
1 glavica belog luka, odsecite vrh
1 crveni luk, očišćen i prepolovljen
1 mali luk srebrenac, iseckan
100g celera, iseckanog
400ml paradajz soka ili pirea od paradajza
100ml maslinovog ulja
vezica origana
vezica bosiljka
vezica peršuna
par grančica timijana
2 lista lovora
so i biber
Za marinadu
2 čena belog luka, zdrobljena
1 kašika soka od limuna
1/2 kašičice aleve paprike
1 kašika maslinovog ulja
so i biber
Priprema
Isecite uzduž plavi paradajz, posolite ga i ostavite da stoji 20 minuta. Onda obrišite so. Pomešajte sastojke za marinadu i dodajte piletinu. Ostavite da stoji 30 minuta. Zagrejte pećnicu na 230°C. Poređajte u pleh plavi paradajz, tikvice, paprike, paradajz, beli i crveni luk, začinite solju i biberom i prelijte maslinovim uljem, naročito plavi paradajz. Pecite oko 20 minuta. Oljuštite paradajz, dodajte ga u paradajz pire ili sok i sve lepo umutite u blenderu. Oljuštite paprike, izvadite semenke i i isecite ih na krupne komade zajedno sa ostalim povrćem.
Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u tiganju na vatri srednje jačine. Izvadite piletinu iz marinade i pržite oko 5 minuta. Važno je da lepo propržite meso, da dobije lepu braon boju. Kad se malo ohladi, isecite ga na krupne komade.
Zagrejte ostatak ulja u loncu. Dodajte luk srebrenac i celer i pržite oko 5 minuta. Dodajte umućeni paradajz i pileću supu. Zagrejte do ključanja, ostavite 2-3 minuta da vri i onda umutite u blenderu.
Vratite u lonac, dodajte iseckano povrće i biljke (origano, bosiljak, peršun i timijan), piletinu i maslinke, zagrejte do ključanja i odmah skinite sa vatre. Začinite po ukusu i služite. Uživajte!

No comments: