Tuesday, July 29, 2008

Kiflice sa sirom

Sastojci
parče kvasca
1/2l mleka
malo šečera
1kg brašna
šolja ulja (250ml)
4 jaja
parče tvrdog sira
susam
1-1,5 margarin
Priprema
Potkiseliti kvasac (pomešati ga i malo umutiti) sa pola litra toplog mleka, malo šećera i malo brašna. Ostaviti da nadođe - 10-15 minuta. U sud staviti polovinu brašna, pa kad kvasac nadođe presuti ga u brašno. Dodati 2 jajeta, šolju ulja i posoliti po ukusu. Dobro umesiti testo, pa zatim dodavati polako drugu polovinu brašna. Bolje je da se testo uradi što tvrđe, da bi gotovo moglo da se radi skoro bez dodatka brašna. Ostaviti da nadolazi, oko 1 sat (ili kraće na toplom).
Izmrviti sir i lepo ga umutiti sa 1-2 belanceta, zavisi od tvrdoće sira. Žumanca sačuvati za kasnije.
Dobro umesiti testo rukama, podeliti na dva-tri dela (da bi lakše radili). Svaki deo ponovo malo mesiti i razvući oklagijom na debljinu od, recimo, 7-8mm. Seći nožem ravnokrake trouglove. Na sredinu šire strane staviti kašičicu sira sa jajima. Savijati od baze ka vrhu, krajeve unutra i ređati u podmazan pleh tako da vrh bude ispod, da se ne odmota.
Premazati umućenim žumancetom i posuti sa puno susama. Na kraju staviti tanko parče margarina (od 1 margarina obično izađe 24 komada) i peći u zagrejanoj pećnici dok ne porumene. Uživajte!

No comments: