Tuesday, July 29, 2008

Salata Nicoise


Ova salata može da bude laki ruèak za 4-6 osoba.
Sastojci
350 g zrelog paradajza, bolje manje velièine
100 g salate
1 krastavac
450 g mladih krompiriæa, skuvanih i iseèenih
100 g skuvane mlade boranije
2 glavice crnog luka
400 g tunjevine
2 tvrdo kuvana jaja, iseèena na èetvrtine
50 g crnih maslinki
1 kašika seckanog peršuna
Za preliv
1 kašicica soli
1 èešanj belog luka
2 kašièice senfa
1 kašika siræeta
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike travèica (peršun, nana, salata) ili po pola kašièice origana i timijana
biber po ukusu
Priprema
Prvo napravite preliv. Pomešajte so i beli luk (najbolje je da se ovo radi u avanu sa tuèkom, lepo se zdrobe krupniji komadi i napravi se fina pasta). Pomešajte, pa dodajte senf, siræe i biber. Mešajte dok se so ne rastvori. Na kraju dodajte maslinovo ulje i zelene biljke. Zgodno je da pre no što prelijete salatu sve ovo sipate u teglu, zatvorite i dobro, dobro izmuækate.
Sad oljuštite paradajz. Taèno 1 minut ga držite u kljuèaloj vodi i oljuštiæe se bez ikakvih problema. Isecite paradajz na èetvrtine. Uzmite veliku èiniju i reðajte naizmenièno paradajz, salatu, krastavac, krompir, pasulj i luk. Reðajte u više slojeva, a posle svakog sloja sipajte malo preliva.
Zatim dodajte komade tune (nemojte previše da je sitnite), nareðajte jaja na vrhu, pa na kraju maslinke, peršun i sve prelijte ostatkom dresinga. Služite brzo i imajte na stolu puno krckavog hleba i maslaca.

No comments: