Tuesday, July 29, 2008

Salata od plavog paradajza


Za ovu salatu je poželjno da imate rebrasti tiganj. Peèeni plavi paradajz mnogo lepše izgleda sa štraftama.
Sastojci
2 plava paradajza
8 malih paradajza, velièine šljive
200 g feta sira, iseèenog na tanke komade
8 kašika kvalitetnog maslinovog ulja
2 kašike siræeta
100 g listova salate
200 ml kisele pavlake
malo aleve paprike
so i biber
Priprema
Prvo oljuštite paradajz. To æete najlakše uèiniti tako što æete ga na taèno jedan minut potopiti u kljuèalu vodu. Kožica æe se lako skinuti jednim potezom. Presecite svaki paradajz na pola i nareðajte u posudu za peèenje, iseèenom stranom naviše. Dobro zaèinite, prelijte sa malo maslinovog ulja (za ovo æe vam biti dovoljna jedna kašika) i stavite na najvišu pregradu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni da se peku 50-60 minuta. Posle toga ih ostavite da se ohlade.
Za to vreme, isecite plavi paradajz na kolutove debljine 1 cm. Položite ih na dasku i malo posolite sa obe strane. Ostavite ih tako dvadesetak minuta da se malo osuše, a onda ih i obrišite papirnom salvetom. Namažite kolutove sa obe strane maslinovim uljem (bilo bi zgodno da imate èetkicu za ovo, dovoljna je 1 kašika ulja) i pobiberite. Podmažite rebrasti tiganj i stavite na jaku vatru. Propržite kolutove, oko 2,5 minuta sa svake strane.
Sada sipajte preostalih 6 kašika ulja u veliku èiniju, dodajte siræe, ubacite pržene kolutove i ostavite sve to na hladnom do serviranja.
Podelite salatu na 4 tanjira i nareðajte naizmenièno paradajz i plavi paradajz. Zatim u sredinu svakog tanjira stavite feta sir i poprskajte ostatkom marinade. Na kraju ukrasite jednom kašikom pavlake i pospite alevom paprikom.

No comments: