Tuesday, July 29, 2008

Beli hleb


Sastojci
700 g belog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
oko 400 ml tople vode (ne vruće)
Priprema
Uključite rernu na najmanju temperaturu. U njoj grejte brašno desetak minuta, pa je isključite. U veću posudu, najbolje vanglu, sipajte brašno, so, kvasac i šećer i dobro promešajte. Sipajte vodu, ali nemojte svu količinu odjednom, pošto tačna količina vode zavisi od vrste brašna. Mešajte varjačom da se sjedini, a zatim rukama.
Kad testo prestane da se lepi (što podesavate dodavanjem brašna/vode) prenesite ga na radnu površinu. Mesite rukama oko tri minuta, a zatim vratite u vanglu i pokrijte plastičnom folijom koju ste podmazali sa donje strane. Ostavite da naraste otprilike duplo (oko 2 sata na sobnoj temperaturi). Posle toga mesite jos dva minuta.
Sada masu možete podeliti na dva dela, ako želite manje, krckavije hlepčiće, ili ostaviti zajedno, ako želite jedan veliki hleb. Prenesite testo na sto, raširite ga i presavijte jedan kraj prema sredini, a zatim drugi preko njega. Prenesite u podmazan pleh, pospite odozgo sa malo brašna i stavite u kesu dok ne naraste preko ivice (oko 1 sat na sobnoj temperaturi). U međuvremenu zagrejte pećnicu na 230 stepeni.
Pecite 30-40 minuta za manje vekne, odnosno 35-45 za veću. Posle toga prevrnite hleb na krpu. Možete proveriti da li je pečen kuckajuci po njegovoj donjoj strani. Treba da zazvuči suplje. Posle toga vratite hleb u pećnicu jos 5 minuta, ali ga okrenite naopako i stavite na rešetku, ne u pleh. Ovo radite da bi strane postale lepo krckave.
Hleb ohladite, najbolje na žičanoj rešetki.

No comments: