Tuesday, July 29, 2008

Crni hleb


Sastojci
600 g brašna od celog pšeničnog zrna
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
400 ml tople vode (ne vruće)
Priprema
Uključite pećnicu na najmanju temperaturu i grejte brašno desetak minuta. Isključite. U vanglu stavite brašno, so, šećer i kvasac, dobro promešajte i sipajte toplu vodu, malo po malo. Uzmite varjaču i polako umešajte vodu tako da formirate testo. Tačna količina vode zavisi od brašna. Mesite malo rukama dok testo ne prestane da se lepi.
Prebacite na radnu površinu i raširite, pa savijte jedan kraj prema centru, a drugi preko njega. Prenesite u podmazan pleh, pritisnite prstima ivice, tako da središnji deo bude malo izdignut. Pospite sa malo brašna. Pokrijte pleh čistom krpom i ostavite da naraste oko 40 minuta na toplom ili oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu zagrejte pećnicu na 200 stepeni. Kada testo naraste do ivice pleha, pecite oko 40 minuta (mozete i da podelite testo u dve vekne; u tom slučaju ih pecite po 30 minuta). Prevrnite hleb na krpu, da proverite da li je gotov (kada kucnete po donjoj strani treba da zazvuči šuplje). Vratite hleb u pećnicu na jos 5 minuta, ali ga okrenite naopako i stavite na rešetku, ne u pleh. Ovo radite da bi postao krckav sa svih strana.
Ohladite, najbolje na žičanoj rešetki.

No comments: