Saturday, August 2, 2008

Baklava


Baklava je poreklom iz Grčke i Turske. Njen savršeni pratilac je gorka crna kafa. Ova količina sastojaka daće vam 24 parčeta baklave.
Sastojci
175g maslaca, otopljenog
400g tankih kora za pitu
30ml limunovog soka
60 ml meda
50g šećera
narendana kora jednog limuna
2 kašičice cimeta
200g oljuštenih badema
200g seckanih oraha
75g pistaćija ili lešnika
iseckani pistaći za ukras
Sirup
350g šećera
120g meda
600ml vode
2 trake limunove kore
Priprema
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite pleh maslacem. Koristeći pleh isecite kore tako da im veličina bude jednaka veličini pleha. Stavite jednu koru, namažite otopljenim maslacem i to ponavljajte dok ne potrošite polovinu kora. Pokrijte ostale kore čistom krpom.
Stavite u šerpu sok od limuna, med i šećer i grejte na tiho dok se sve ne rastvori. Umešajte rendanu koru od limuna, cimet i orahe/lešnike/badem. Dobro promešajte. Sipajte polovinu na kore. Zatim dodajte još tri sloja kora premazanih maslacem i prelijte ostatkom mase. Završite tako što cete upotrebiti preostale kore (plus maslac) i gornju koru posebno dobro namazati maslacem.
Oštrim nožem obeležite kvadrate tako da skoro zasečete do fila. Pecite u zagrejanoj rerni 1 sat ili dok baklava ne postane krckava i zlatno-braon.
Dok se baklava peče, napravite sirup. Šećer, med, voda i trake limunove kore grejte na tiho dok se ne rastvore šecer i med. Zagrejte do ključanja i neka ključa 10 minuta da se malo zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Trake limunove kore bacite.
Izvadite baklavu iz rerne i prelijte je sirupom. Ostavite da se natopi bar 6 sati, najbolje preko noći, isecite na kvadrate i ukrasite seckanim pistaćijem. Ko sme - nek' izvoli!

No comments: