Saturday, August 30, 2008

Grčki božićni hleb

Sastojci

1 pakovanje (1 kašika) suvog kvasca
1 jaje
1/4 šolje mleka
1/4 šolje tople vode (45°C)
1/4 šolje biljnog ulja
1 1/2 šolja integralnog brašna
1/3 šolje šećera (ekvivalentna zamena za šećer)
1 šolje namenskog brašna
1 kašičica mlevenog kardamoma (kao zamena može đumbir)
1/4 šolje belog suvog grožđa
1/4 kašičica soli
1/4 šolje seckanih oraha

Priprema

Rastvorite kvasac u toploj vodi. U posebnoj činiji umutite jaje, dodajte mleko, ulje, kardamom, šećer, so i dobro promešajte. Dodajte rastopljen kvasac, brašno, suvo grožđe i orahe. Dobro umesite. Dodajte brašna da dobijete mekano testo. Istresite testo na nabrašnjenu površinu i dobro ga umesite. Oblikujte jufku, stavite u namašćen okrugli pleh prečnika 20 cm, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže dok se masa ne udvostruči, oko 1 sat.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 200° C 35 do 40 minuta, ili dok ne porumeni.

Dinstan odrezak sa zelenom paprikom

Sastojci

700 g posne junetine, sečene na štapiće od 1/2 cm
2 kašike brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašika ulja
3,5 dl juneće supe
2 dl paradajza sa sokom (iz konzerve)
1 srednji crni luk, seckan
1 čeno belog luka, fino seckano
1 velika zelena paprika, isečena na trake
1-1/2 kašičice Worcestershire sosa

Priprema

Uvaljajte meso u mešavinu brašna, soli i bibera. Ugrejte ulje u tiganju, propržite meso sa svih strana i procedite sav višak masnoće. Dodajte supu, paradajz i crni i beli luk. Poklopite i kuvajte oko 1 sat dok meso ne smekša.

Dodajte komade paradajza, papriku i Worcestershire sos, promešajte i kuvajte još 4 do 5 minuta.

Argentinska piletina sa kukuruzom

Sastojci

1 pile, isečeno na komade
biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka, zdrobljena
2 paradajza
1 list lovora
1/4 kašičica majorana
1 pakovanje smrznutog kukuruza šećerca, otopljeno

Priprema

Skinite kožicu sa pileta. Posolite i pobiberite po ukusu.

U velikom teflonskom tiganju zagrejte ulje i pržite piletinu, okrećući je, oko 15 do 20 minuta. Kad je piletina gotova, izvadite je iz tiganja i držite na toplom mestu. U tom ulju izdinstajte beli luk, dodajte paradajz, lorber i majoran i dinstajte oko 10 minuta.

Dodajte obaren kukuruz i piletinu i dorbo umešajte sa sosom.

Makarone sa paprikama

Sastojci

350g makarona
2 žute paprike
šargarepa
2 paradajza
1 dl belog vina
glavica crnog luka
struk bosiljka
so, biber
malo ulja

Priprema

Iseckani crni luk propržite zajedno sa šargarepom na vrelom ulju. Dodajte papriku isečenu na kockice, začinite i nalijte vinom. Kada vino ispari, dodajte oljušteni i iseckani paradajz (ako želite, možete ga očistiti od semenki). Kuvajte oko 15 minuta uz povremeno mešanje, pred sam kraj kuvanja dodajte iseckan svež bosiljak. Ovim ste završili sos.

Makarone skuvajte u posoljenoj vodi sa malo ulja, ocedite i sipajte u sos. Sve dobro izmešajte.

Služite toplo, po želji dodajte parmezan ili origano.

Njoke sa sirom

Prave se od krompira i kačkavalja, super izgledaju i vrlo su ukusne! Uz to sjajno idu sa vinom!

Sastojci

200g brašna
250g kačkavalja
800g krompira
1 jaje
80g margarina ili maslaca

Priprema

Obarite i oljuštite krompir, a zatim ga propasirajte. Dodajte brašno i kašičicu soli, možete dodati i jaje da bi vam bilo lakše za kuvanje. Mesite rukama dok ne dobijete ujednačeno testo bez grudvica.

Smesu oblikujte u štapiće i nožem secite na parčiće dužine 2-3cm. Dobili ste njoke! Sad ih skuvajte u kipućoj vodi, pazite da ih ne prekuvate da se ne bi raspadale, pažljivo ih izvadite i ocedite, a onda stavite u podmazanu vatrostalnu posudu.

Kačkavaj narendajte ili sitno iseckajte pa pospite preko njoka. Sve prelijte rastopljenim margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Trebalo bi da je petnaestak minuta dovoljno. Služite toplo.


Pirinač sa vinom

Sastojci

250 g pirinča
40 g maslaca
2 kocke pileće supe
pola glavice crnog luka
50 g korena celera
150 g šargarepe
1/2 l vode
1 čaša belog vina
parmezan
biber, so

Priprema

Dinstajte na maslacu seckani luk, rendanu šargarepu i celer oko 10 minuta. Dodajte pirinač i nalijte supom koju ste pripremili u 1/2 litra vode. Zatim sve to prelijte čašom belog vina, pa kuvajte oko 15 minuta, mešajući. Dodajte so, biber i pospite parmezanom po ukusu.

Poslužite kao prilog nekom mesu.

Testenina sa spanaćem i bademima

Sastojci

500g orizo testenine (u obliku pirinča)
maslinovo ulje
veza mladog crnog luka
2 čena belog luka
400g spanaća, krupno iseckanog
malo cimeta
1 šolja kuvanih badema ili oraha
1 šolja suvog grožđa
so i biber

Priprema

Skuvajte testeninu u puno slane vode i ocedite. Dodajte malo maslinovog ulja da se testenina ne zalepi i držite je na toplom.

U međuvremenu na maslinovom ulju ispržite crni i beli luk. Dodajte spanać i propržite ga mešajući sve vreme. Začinite solju i biberom i sa malo cimeta.

U isto vreme u drugom tiganju ispecite malo badema ili oraha sa suvim grožđem.

Sve pomešajte sa testeninom i služite. Prijatno!

Strugane pohovane tikvice

Laka večera ili prilog ručku, izvrsnog ukusa, a brzo i lako za spremanje.

Sastojci

2 tikvice srednje veličine (oko 700g)
2 jajeta
2 kašike brašna
malo ulja

Priprema

Tikvice oljuštite, izrendajte, dodajte kašiku soli i ostavite ih da se ocede i da puste vodu. Umutite 2 jajeta, dodajte 2 kašike brašna i u tu masu stavite rukom isceđene strugane tikvice i 2-3 kašike ulja.

Pecite na tiganju (najbolje teflonskom), dovoljno je da samo prvi put stavite ulje, jer smesa već sadrži ulje. Masu sipajte kašikom, tako da se oblikuju kružići veličine 5-6 cm. Služite uz sir ili kiselu pavlaku.

Prijatno!

Suve paprike punjene krompirom

Sastojci

1/2 kg krompira
10 suvih paprika
paradajz pire
3-4 čena belog luka
šaka iseckanog peršunovog lista
malo ulja
soli

Priprema

Najpre potopite suve paprike u vruću vodu da malo omekšaju. Za to vreme obarite krompir i isecite ga na kockice (ostavite 10 tankih kolutova kojima ćete zatvoriti paprike). Dodajte mu peršun i istucan beli luk i sve izmešajte sa uljem.

Paprike ocedite, punite ih nadevom i zatvarajte kolutovima krompira (ako ne želite da ih zatvarate krompirom možete koristiti brašno, tako što ćete nakon punjenja otvoreni kraj paprike prisloniti na tacnu sa brašnom). Poređajte paprike u sud za pečenje (najbolja je keramička posuda) i nalijte ih vodom pomešanom sa 2-3 kašike paradajz pirea.

Pecite u rerni na tihoj vatri oko 40 minuta.

Paprike sa paradajzom i jajima

Brzo se sprema i izvrsnog je ukusa!

Sastojci

10 mesnatih paprika
4 velika paradajza
4 jajeta
100g starog sira
pečena ljuta papričica po ukusu
peršun, biber, so
malo ulja

Priprema

Paprike ispecite, očistite i oljuštite, pa ih iseckajte na trake. Propržite ih na ulju, dodajte oljušten i isečen paradajz i zajedno dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte sir i umućena jaja, i još malo propržite. Po ukusu dodajte i pečenu ljutu papričicu. Začinite i pospite sitno seckanim peršunom.


Suve crvene paprike punjene pirinčem

Sastojci

suve crvene paprike
200 g pirinča
2 struka praziluka (možete uzeti i 2 glavice crnog luka)
peršunov list
kolutovi krompira ili paradajza
ulje, so

Priprema

Najpre prelijte vrelom vodom paprike i pustite ih da odstoje oko 10 minuta. Ovako će malo omekšati i biće ukusnije.

Iseckajte i propržite praziluk na malo ulja, dodajte peršun, posolite i dodajte pirinač. Pirinač možete prethodo da obarite (nije obavezno). Pržite dok nadev ne porumeni.

Napunite paprike i zatvarajte ih kolutovima krompira ili paradajza. Poređajte ih u duboki sud, prelijte vodom da ogreznu i stavite u vruću rernu da se zapeku.

Ako ste prethodno obarili pirinač potrebno je oko 20 minuta, a ako niste oko pola sata.

Španski pirinač

Sastojci

2 glavice crnog luka
2 zelene paprike
6 kašika ulja
250 g pirinča
2-3 zrela paradajza
2 kocke pileće supe
250 g pileće džigerice
peršun
biber, so

Priprema

Luk isecite na kolutove, papriku na dugačke trake i sve zajedno propržite oko 2 minuta na 3 kašike ulja. Zatim dodajte oprani pirinač, rasporedite ga na sredinu posude, i oko njega poređajte ukrug oljušteni paradajz, koji ste isekli na kolutove. Sve prelijte sa oko 1/2 l pileće supe koju ste pripremili posebno. Polako dinstajte oko 15 minuta. U međuvremenu na preostalom ulju propržite džigericu i stavite je na sredinu dinstanog pirinča. Dobićete lep aranžman, nalik na cvet. Posolite, pobiberite i pospite seckanim peršunom. Servirajte uz neku svežu salatu i... uživajte u jelu!

Paprike u balsamskom sirćetu

Sastojci

paprika, 3 crvene i 3 žute
maslinovo ulje, 6 supenih kašika
beli luk, dva čena
balsamsko sirće, 2 supene kašike
so po ukusu

Priprema

Isecite paprike na trake pa ih onda pržite na maslinovom ulju i jakoj vatri pazeži da ne izgore. Dodajte beli luk (u komadu) i pržite još par minuta. Dodajte sirće, so i mešajte dok sirće ne ispari.

Salata sa pečenim paprikama

Sastojci

paprika, 2 crvene i 2 žute
beli luk, 1 čen
so, peršun
maslinovo ulje, 4 supene kašike

Priprema

Stavite komad kuhinjske folije preko ringle i na njemu ispecite paprike dok ne pocrne. Onda ih stavite u posudu, pokrijte folijom i sačekajte da se ohlade. Onda ih očistite (skinite izgorelu kožicu, semenke i drške) i isecite u trake širine oko 2.5 cm.

Oljuštite beli luk i isecite ga krupno, a zatim pomešajte sa paprikama. Dodajte so, peršun i maslinovo ulje i dobro pomešajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji.

Friday, August 29, 2008

Pečeni krompir

Jednostavno i ukusno jelo od krompira.

Sastojci

crni luk, jedna velika glavica, krupnije iseckan
krompir, 750 g, oljušten i iseckan na listove od 5 mm
bosiljak, 1/2 kašike
žalfija, 1/2 kašike
peršun, 1/2 kašike
paradajz, 250 g, oljušten i grubo iscekan
so, biber
maslinovo ulje, 3 supene kašike

Priprema

Izmešajte sve sastojke, stavite ih u vatrostalnu posudu i pecite oko jedan sat na temperaturi od 240 stepeni.

Mali crni luk u sosu od balsamskog sirćeta

Jednostavno jelo koje možete služiti kao predjelo ili kao dodatak glavnom jelu (uz svinjetinu, na primer).

Sastojci

mali crni luk*, desetak glavica, oljušten
maslinovo ulje, 3 kašike
balsamsko sirće**, 1 kašika
crno vino, 2 kašike

Priprema

Prokuvajte luk u slanoj vodi oko 15 minuta. Osušite a zatim propržite u maslinovom ulju, na tihoj vatri, dok ne postane zlatno braon boje. Zatim dodajte sirće, crveno vino, posolite po ukusu. Kuvajte još malo da alkohol ispari.

* Mali luk (eng. baby onion) su glavice crnog luka veličine šljive, i obično manje ljute od "velikog" crnog luka.

** balsamsko sirće je specijalno sirće koje je rezultat više od 50 godina stajanja i proizvodi se samo u Italiji (it. aceto balsamico, eng. balsamic vinegar)


Italijanske pečene paprike

Izvrsno predjelo ili laki ručak ako se služi sa pirinčem.

Sastojci
4 manje crvene paprike, prepolovljene i očišćene

10-12 iseckanih crnih maslinki
75g mocarele ili drugog mekog belog sira
3 kašike prezli
120ml belog vina
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica iseckane nane
1 kašičica seckanog peršuna
sveže mleveni crni biber

Priprema


Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite plitku posudu za pečenje. Tesno poređajte paprike i prekrijte ih maslinkama, belim lukom, izdrobljenim sirom i prezlama.

Prelijte vinom i maslinovim uljem i na kraju dodajte nanu, peršun i biber po želji.

Pecite 30-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Prijatno!

Jaja "flamenko"

Sastojci

2 crvene paprike
1 zelena paprika
2 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, zdrobljena
5-6 paradajza, oljuštenih i isečenih
120ml paradajza iz konzerve ili soka od paradajza
malo suvog bosiljka
4 jaja
8 kašičica pavlake
malo bibera

Priprema


Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Očistite i iseckajte paprike. Zagrejte ulje u velikom tiganju i propržite crni i beli luk na vatri srednje jačine. Dodajte paprike i pržite 10 minuta. Umešajte svež paradajz i onaj iz konzerve, bosiljak i ostale začine. Kuvajte na tiho oko 10 minuta, dok paprike ne omekšaju.

Prebacite preženo povrće u četiri male posude za pečenje, (ako imate "tavče" - idealno je). Napravite rupu u sredini svake posude i u svaku razbijte po jedno jaje. Preko jaja sipajte 2 kašičice pavlake i malo pobiberite.

Pecite u rerni 12-15 minuta. Služite odmah, sa krckavim hlebom.

Povrće u zavežljaju

Sastojci

1 čaša obarenog pirinča
2 paradajza, isečena na kriške
2 krompira, isečena na kockice
3 kašike ulja
1 jaje
1 veza peršunovog lista, iseckanog
10 šampinjona, isečenih na listiće
1 glavica luka, iseckanog
250 g jagnjetine bez kostiju, isečene na kockice
so, vegeta, biber
1 pakovanje lisnatog testa

Priprema

Zagrejte ulje, stavite luk i malo ga propržite, zatim dodajte meso i krompir, začinite po ukusu i izdinstajte ga dok meso ne postane mekano, na kraju dodajte seckan peršun. Sklonite sa vatre i dodajte obaren pirinač, šampinjone, kriške paradajza i sve dobro promešajte. Po želji dodajte još začina.

Razvaljajte testo u obliku kvadrata veličine 35-45 cm. Razvaljano testo malo poprskajte uljem, stavite masu u sredinu, skupite krajeve testa i vežite na sredini kao zavežljaj. Razmutite žumance i premažite spoljni deo testa, stavite u namašćen pleh i pecite dok testo ne porumeni (20-25 min) na 200°C.

Paprike punjene pirinčem

Sastojci
3 crvene paprike (babure)

3 zelene paprike (babure)
1 kašika maslinovog ulja
1 manji crni luk
1/4 kašičice ljute paprike
1/2 kašičice mlevenog kima
1 pileća kocka za supu
2 kašike pirea od paradajza
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 šolja kukuruza šećerca
2 feferona
3/4 šolje rendanog sira (kačkavalja)

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni. Presecite paprike tako da deo oko drške ostane kao poklopčić. Izdubite paprike.

Zagrejte ulje u tiganju i umešajte luk, ljutu papriku, kim, zdrobljenu pileću kocku, paradajz pire i pirinač. Dodajte vodu. Poklopite i polako zagrejte do ključanja. Povremeno promešajte. Smanjite vatru i kuvajte dok smeša ne upije gotovo svu vodu. Skinite sa vatre i ostavite poklopljeno još 5 minuta, da se upije i preostala voda. Umešajte kukuruz, feferone i 2/3 pripremljenog rendanog sira.

Napunite svaku papriku ovom smešom i pospite ostatkom sira. Vratite poklopčiće.

Pecite u rerni oko 15 minuta, dok paprike malo ne omekšaju. Prijatno!

Tortica od pirinča

Ova tortica je varijanta rižota. Može se služiti kao izvrsno predjelo, seče se kao torta.

Sastojci

75g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk, sitno iseckan
50g šunke, iseckane na kockice
3 kašike sitno seckanog peršuna
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 šolje graška
4 kašike vode
1,5 šolja pirinča (najbolje arborio)
1,2 litra supe od kocke - pileće ili od povrća
1 šolja parmezana
150g kačkavalja, isečenog na tanke kriške
so i biber
peršun za ukras

Priprema


Zagrejte polovinu maslaca i svo ulje u velikom tiganju. Dodajte crni luk i pržite dok ne omekša. Dodajte šunku i mešajte 3-4 minuta. Umešajte seckani peršun i beli luk. Pržite 2 minuta.

Dodajte grašak, promešajte, začinite i dodajte vodu. Poklopite i kuvajte oko 8 minuta ako je grašak svež, 4 minuta ako je bio smrznut. Skinite poklopac i kuvajte dok sva tečnost ne ispari. Prebacite polovinu mase u tanjir i odložite.

Podmažite maslacem posudu za pečenje i obložite dno podmazanim papirom.

U polovinu mešavine koja je ostala u tiganju umešajte pirinač. Posle 1-2 minuta polako počnite da dodajete vodu, često mešajući. Kad pirinač skoro upije jednu porciju vode, dodajte drugu. Pirinač treba blago da ključa, treba da bude mehurića, ali ne treba da ključa jako.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kad pirinač omekša, začinite po ukusu i dodajte većinu preostalog maslaca i polovinu rendanog parmezana.

Pospite parmezan po dnu postavljene posude za pečenje. Sipajte polovinu pirinča, a zatim naređajte sloj kačkavalja u tankim kriškama, pa jedan sloj graška i šunke koji ste sačuvali. Pospite parmezanom. Zatim prekrijte preostalim kačkavaljem i završite slojem pirinča. Ponovo pospite parmezanom i malom količinom maslaca, tu i tamo po mali komadić. Pecite u rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite desetak minuta da stoji.

Sad treba da prevrnete torticu. Stavite nož između nje i dna posude i okrenite je na tanjir. Malo lupkajte po dnu posude da sav pirinač ispadne. Skinite papir i ukrasite peršunom. Služite u kriškama, kao tortu. Prijatno!

Pasulj sa paprikama

Sastojci

500 g belog pasulja
4 glavice crnog luka, seckanog
3 čena belog luka, zdrobljenog
1 list lovora (lorbera)
10 suvih paprika
so

Priprema

Potopiti pasulj i kuvati oko 15 minuta. Ocediti, naliti drugu vodu i dodati list lovora, 2 glavice seckanog crnog luka, beli luk i so. Kuvati dok pasulj dok ne smekša. Skloniti sa vatre i procediti.

U posebnom sudu izdinstati 2 velike glavice seckanog crnog luka u dosta ulja i dodati proceđen pasulj.

U ključalu vodu staviti 10 suvih paprika, pustiti da prokuvaju, ocediti i očistiti od semena. Nadevati paprike masom od pasulja i luka i slagati u sud, zatim preliti vodom u kojoj se kuvao pasulj da paprike ogreznu i kuvati dok voda ne počne da uvire. Napraviti blagu zapršku od dve kašike brašna i malo aleve paprike. Sud sa nadevenim paprikama skloniti sa vatre, uliti zapršku i staviti da se zapeče u rerni dok paprike ne dobiju lepu koricu.

Paprike sa kajmakom

Sastojci

20 mesnatih paprika (mogu i iz turšije)
1/2 kg masnog ovčijeg sira
300 g kajmaka
5 jaja

Priprema

U dubljem sudu umutiti sir i kajmak, dodati umućena jaja i dobro sjediniti. Očišćene i oprane paprike nadevati ovom masom, poređati u "đuveč" i zapeći u pećnici na umerenoj temperaturi. Služiti toplo.

Pita krompiruša

Sastojci

2 kg krompira
4 glavice crnog luka, sitno iseckane
1 kg gotovih kora za pitu
1/4 l vode
1 dl ulja
so i biber

Priprema

Oljuštiti i iseckati na kockice krompir. Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk, pa dodati u krompir. Posoliti i dobro pobiberiti. Kore podeliti tako da na svaku rolnu dođe po 3 kore. Slagati ih jednu na drugu, prskati uljem, a na poslednju staviti fil od krompira i urolati i tako dok se ne utoše kore i fil. Slagati u pleh jednu do druge, staviti u zagrejanu pećnicu i peći na 200° dok krompir ne bude mekan. Dok se pita peče, staviti da prokuva 1/4 l vode, 1 dl ulja i soli po ukusu. Gotovu pitu preliti ovom ključalom vodom i vratiti u rernu dok voda ne uvri. Izvaditi i pokriti krpom 5 minuta pre služenja.

Prepečen hleb sa pečurkama i belim lukom

Ovo izvrsno jelo za ljubitelje belog luka je u stvari prepečen francuski hleb (baget) sa prelivom od pečuraka i belog luka. Možete uzeti i običan hleb, ali male kriške francuskog hleba lepše izgledaju, naročito ako veknu isečete ukoso. Ukoliko nemate gril, možete hleb da ispečete na ringli - samo ringlu prethodno prekrijte folijom. Možete i da upotrebite toster.

Sastojci

75g margarina
2 čena belog luka, zdrobljena ili iseckana
350g pečuraka, isečenih
8 kriški francuskog hleba
malo peršuna
so i biber

Priprema


Otopite margarin u tiganju (najbolje teflonskom, da se ne lepi). Dodajte beli luk i vrlo kratko propržite (oko 30 sekundi) sve vreme mešajući - beli luk lako izgori. Zatim dodajte pečurke i pržite oko 5 minuta, povremeno mešajući.

Ispecite komade francuskog hleba ispod grila.

Prebacite hleb na veliki tanjir. Dodajte peršun u pečurke, dobro promešajte i dobro začinite solju i biberom. Na svako parče hleba stavite kašiku preliva i odmah služite. Prijatno!


Koh od graška

Sastojci

1 glavica crnog luka
100 g šunke
300 g mladog graška
50 g maslaca
50 g brašna
1/2 l mleka
2 jaja
50 g rendanog sira
muskatno orašče, rendano
so i biber
malo prezli
maslac za podmazivanje

Priprema

Na malo maslaca izdinstati glavicu rendanog crnog luka, dodati šunku isečenu na kockice i grašak, pa dinstati još 3-4 minuta. Posebno rastopiti 50 g maslaca i dodati 50 g brašna, pa dobro promešati. Polako uliti 1/2 l mleka i na laganoj vatri mutiti dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti, uliti u sud sa graškom i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Dodati 2 žumaca i 50 g rendanog sira i malo oraščeta. Dosoliti i dobiberiti po ukusu. Kada se masa ohladi, pažljivo umešati sneg od 2 belanca, pa celu masu usuti u podmazan i prezlama posut pleh i peći na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Služiti toplo.

Salata sa prazilukom

Sastojci

1/2 kg praziluka
300 g šunke, seckane na kockice
150 g krupno rendanog kačkavalja (edamera)
3 kuvana jaja, sečena na kolutove
2 pavlake
1 kesica majoneza

Priprema

Praziluk iseckati na tanke listiće, posoliti i ostaviti da pusti sok. Ocediti višak soka iz praziluka, dodati šunku, sir i jaja. Napraviti preliv od pavlake i majoneza, preliti salatu i lagano promešati.

Salata "mimoza"

Sastojci

1 glavica zelene salate
2 jaja, tvrdo kuvana
ulje
sirće
so i biber

Priprema

Salatu oprati i odvojiti listove. Ostaviti da se ocedi. Umutiti ulje, sirće, so i biber po ukusu. U duboku činiju ređati red salate, posipati seckanim belancima i prelivati umakom. Kada se svi sastojci utroše, posuti izgnječenim žumancima i služiti.

Pita sa graškom

Sastojci

600 g brašna
6 kašika mleka
1 prašak za pecivo
1 jaje
120 g margarina
soli po ukusu

Za nadev

1 pakovanje smrznutog graška
1 manja glavica luka
malo mirođije
200 g rendanog tvrdog sira
5 jaja prženih "na oko"
nekoliko režnjeva pržene slanine
malo ulja
so i biber

Priprema

Zamesiti testo od svih sastojaka, umotati ga u foliju i ostaviti da se odmara pola sata u frižideru. Testo razvući, odvojiti deo za "poklopac", a ostatkom obložiti dno i ivice pleha prečnika 30 cm.

Na malo ulja izdinstati sitno seckan luk grašak sa malo vode. Pred kraj dodati seckanu mirođiju i soli i bibera po ukusu.

Polovinu graška sipati na testo, preko njega poredati jaja "na oko", posuti polovinom rendanog sira, zatim sipati ostatak graška, poređati režnjeve slanine, pa ostatak sira, "poklopiti" odvojenim testom, premazati umućenim žumancetom i peći na 220°C da porumeni.

Pohovana bukovača

Jednostavan recept za ukusne pečurke.

Sastojci

Bukovača - količina po želji
malo mleka
brašno
nekoliko jaja
so, začin
ulje za prženje

Priprema

Očistite pečurke i stavite ih u mleko da odstoje tridesetak minuta. Povadite ih da se ocede, posolite i po ukusu dodajte začina, pa ih uvaljajte u brašno a zatim u umućena jaja. Pržite dok ne porumene sa obe strane.

Odlične su sa dobrim sirom ili kiselom pavlakom.


Italijanski preliv

Sastojci

1/4 šolje suvog kapra
1 čeno belog luka, zdrobljeno
1 vlašac, sitno iseckan
1/2 šolje maslinovog ulja
1/2 kašičice bibera
nekoliko suvih seckanih čili papričica
1/2 kašičice semena morača, zdrobljena
1 kašika belog Chianti-a ili nekog suvog belog vina
2 kašike soka od limuna

Priprema

Pomešajte sve sastojke u tegli sa dobrim zatvaračem i dobro promućkajte.

Lagani losos

Sastojci

  • 6 fileta lososa
  • 1 šolja italijanskog salatnog preliva
  • 1/2 šolje vode
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 šolja svežih pečurki, seckanih

Za preliv:

1/4 šolje suvog kapra
1 čeno belog luka, zdrobljeno
1 vlašac, sitno iseckan
1/2 šolje maslinovog ulja
1/2 kašičice bibera
nekoliko suvih seckanih čili papričica
1/2 kašičice semena morača, zdrobljena
1 kašika belog Chianti-a ili nekog suvog belog vina
2 kašike soka od limuna

Priprema

Da biste napravili preliv, pomešajte sve sastojke u tegli sa dobrim zatvaračem i dobro promućkajte.

Zagrejte rernu na 175° C. Lagano namastite pleh. Pomešajte salatni preliv, vodu i sok limuna. Poslažite u jednom sloju filete na pleh, zalijte razređenim salatnim prelivom i prekrijte naseckanim pečurkama. Pecite poklopljeno oko 15 minuta, skinite poklopac i pecite još 15 minuta, prelivajući sokom u kome se peče.

Kremasti italijanski preliv

Sastojci

1 šolja majoneza
2 kašike crvenog vinskog sirćeta
3/4 kašičice italijanske mešavine začina
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 mladog luka
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1/8 kašičice mlevenog bibera

Priprema

Pomešajte sve sastojke mixerom dok ne bude glatka masa. Poklopite i rashladite.

Salata od škampa sa karfiolom

Sastojci

1 glavica karfiola, skuvanog i tanko iseckanog
450 g škampa, skuvanih i rashlađenih
1 šolja seckanog mladog luka
3 jaja
1 šolja majoneza
3/4 šolje kremastog italijanskog salatnog preliva
3/4 šolje seckanih crnih maslinki
1 kašika ljutih papričica, izdrobljenih

Za preliv:

1 šolja majoneza
2 kašike crvenog vinskog sirćeta
3/4 kašičice italijanske mešavine začina
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 mladog luka
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1/8 kašičice mlevenog bibera

Priprema

Prvo napravite preliv. Umutite sve sastojke mikserom da masa postane glatka. Poklopite i ohladite.

Jaja tvrdo skuvajte, pa ih oljuštite i iseckajte. Pomešajte majonez i salatni preliv. U većoj činiji pomešajte karfiol, škampe, mladi luk, jaja, masline i papričice. Dobro promešajte, umešajte preliv i služite rashlađeno.

Mediteranska riblja čorba

Sastojci

1/2 kašičice šafrana
3 kašike ulja
2 veća crna luka, sitno seckana
1 praziluk (samo beli deo), iseckan
4 čena belog luka, sitno seckana
1 list lovora
1/2 kašičice majorana
1 kašičica narendane pomorandžine kore
2 kašike suvog belog vina
1 crvena paprika, iseckana
1/2 kg zrelog paradajza, isečenog
1/2 šolje paradajz pirea
2 šolje riblje supe od kocke
2 kašike braon šećera
500g ribljih fileta isečenih na komade
3 kašike peršuna

Priprema


Potopite šafran u dve kašike ključale vode.

Zagrejte ulje na tihoj vatri u velikom loncu. Dodajte crni i beli luk, praziluk, lovor i majoran. Poklopite i pržite deset minuta, povremeno mešajući. Dodajte narandžinu koru, vino, papriku i paradajz, poklopite i kuvajte deset minuta.

Dodajte paradajz pire, supu, šećer i šafran (i vodu u kojoj je bio potopljen). Dobro promešajte i zagrejte do ključanja, zatim smanjite vatru i kuvajte otklopljeno još 15 minuta.

Dodajte ribu, poklopite i kuvajte još deset minuta, dok ne omekša. Dodajte so i biber i polovinu količine peršuna. Izbacite lovor.

Neposredno pre služenja pospite supu ostatkom peršuna. Čorba odlično ide sa krckavim hlebom.

Karipski praznični škampi

Sastojci

1 kašika biljnog ulja
2 kašike mlevenog đumbira
2 zelena limuna, isceđena
2 čena belog luka, zdrobljena
1 kašika soja sosa
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice tucane ljute paprike
oko 1 kg skuvanih škampi
1/2 šolje seckanog svežeg korijandera (1 kašika suvog origana)

Priprema

U većoj činiji pomešajte ulje, đumbir, sok limuna, beli luk, soja sos, šećer i tucanu papriku. Dobro promešajte, dodajte škampe i korijander, poklopite i hladite u frižideru 1 do 4 sata pre služenja. Dok se škampi hlade, povremeno ih promešajte.

Tanki rezanci sa račićima

Sastojci

200 g tanjih rezanaca
1/4 šolje laganog maslinovog ulja
1 kašičica seckanog belog luka
450 g gambora (veći račići)
400 g konzerviranog paradajza
1/2 šolje suvog belog vina
1/4 šolje seckanog peršuna
3 kašike seckanog svežeg bosiljka (1 kašika suvog bosiljka)
3 kašike rendanog Parmezana

Priprema

U proključalu vodu sipajte jednu kašiku maslinovog ulja, stavite rezanca i skuvajte da budu al dente. Procedite, isperite hladnom vodom i ponovo dobro procedite. Zagrejte ostatak ulja u tiganju, dodajte beli luk i propržite ga oko 1 minut, sve vreme mešajući. Pazite da vam luk ne zagori. Dodajte račiće i propržite dok ne postanu roze, pa ih izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. Stavite paradajz, vino, peršun i bosiljak u tiganj. Nastavite sa dinstanjem, povremeno mešajući, dok tečnost ne ispari na pola (oko 8-12 minuta). Vratite račiće u tiganj i kuvajte dok se račići dobro ne zagreju (2-3 minuta). Služite ovako pripremljene račiće preko rezanaca i pospite sa dosta Parmezana.

Pastrmka u foliji

Sastojci

4 manje pastrmke
margarin
veza peršuna
limun
so, biber

Priprema

Očistite ribu i posolite je iznutra. U otvor na trbuhu stavljajte komadiće margarina i dosta seckanog peršunovog lista. Posolite i zabiberite ribu spolja, premažite rastopljenim margarinom i prelijte limunovim sokom.

Foliju podmažite, u nju dobro zamotajte ribu tako da masnoća ne iscuri i pecite u rerni na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta.

Rolnice sa tunjevinom

Sastojci

2 crvene paprike (babure)
2 žute paprike (babure)
200g tunjevine iz konzerve
200g mladog belog sira
sok od 1/2 limuna
peršun
biber, so

Priprema

Ispecite paprike na šporetu ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Cilj je da omekšaju.

Tunjevinu iscedite od ulja, izgnječite viljuškom i pomešajte sa usitnjenim sirom i peršunom. Začinite po ukusu.

Sve dobro izmešajte, stavljajte po malo smese na svaku traku paprike, i urolajte. Služi se hladno.

Prijatno!

Riba na roštilju sa sosom od limuna

Sastojci

2 kilograma ribe (originalni recept je sa deverikom, ali može da posluži i bilo koja druga riba, velika ili mala)
peršun
limun
so i biber
maslinovo ulje
25g maslaca
2 kašike brašna
300ml limunovog soka
4 žumanceta + 2 cela jaja, umućena
nana
mirođija

Priprema

Zamolite prodavca da očisti ribu i odstrani peraja. Napunite ribu sa malo seckanog peršuna, nekoliko kriški limuna i začinite solju i biberom. Utrljajte spolja so i maslinovo ulje i stavite na roštilj. Dok se peče, pripremite sos.

Otopite maslac na tihoj vatri, dodajte brašno i propržite ga mešajući dok masa ne postane glatka. Zatim dodajte limunov sok i kuvajte, mešajući sve vreme, dok ponovo ne dobijete glatku jednoličnu masu.

Skinite sa vatre i sve vreme muteći mikserom polako dodajte prethodno umućena jaja. Nastavite da mutite dok se sos ne zgusne skoro kao majonez. Probajte i ako je potrebno, dodajte još soli i bibera. Zatim dodajte seckane nane i mirođije po ukusu.

Gotovim sosom prelijte ribu i uživajte!

Đuveč sa ćuretinom

Sastojci

ćureće meso (do 1 kg)
2 glavice crnog luka
nekoliko manjih šargarepa
5-6 paprika
1 ljuta paprika
3-4 paradajza
so, Vegeta
1/2 kg krompira

Priprema

Ćureće meso koje je odstajalo nekoliko sati u zamrzivaču (ovo radimo da bi meso bilo mekše), odmrznite, isecite na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. Meso najpre dinstajte na oko 2 dl. ulja dvadesetak minuta, a onda isecite i dodajte 2 glavice crnog luka (srednje veličine) i stavite da se dalje dinsta. U meso moze da se doda nekoliko tanjih sargarepa isečenih na kolutove, radi lepše boje gotovog jela.

Za to vreme iseckajte na sitno 5-6 paprika (i jednu ljutu, po ukusu) i 2-3 paradajza, prethodno oljuštena. Sastavite sa mesom, posolite i začinite po ukusu. Ostavite da se dalje kuva.

U sud u kome ćete peći đuveč isecite na kockice krompira toliko da prekrije dno suda. Preko krompira sipajte meso sa dodacima, pa sve prekrijte tankim kolutovima paradajza da se đuveč ne sasuši. Po potrebi dodajte u sud vode da ne bude suvo.

Pecite na oko 200 stepeni.

Odlično ide sa puno belog vina :)

Ćuretina sa bukovačom

Sastojci

500-600g ćurećeg mesa
nekoliko tanjih šargarepa
300-400g bukovače ili neke druge pečurke
kašika brašna
2 kašike Vegete ili nekog sličnog začina
malo belog vina
peršun, list celera
1-2 čena belog luka

Priprema

Ćurece meso bi trebalo (mada nije obavezno) da odstoji nekoliko sati u zamrzivacu, jer će biti puno mekše.

Odmrznite meso, isecite ga na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. U meso može da se doda nekoliko tanjih šargarepa isečenih na kolutove, čisto radi lepše boje gotovog jela.

Odvojite meso od kostiju i odstranite kožice ako ih ima, pa meso iseckajte na sitnije komade i ostavite na stranu.

U masnoću gde se dinstalo meso narežite bukovače u količini koju želite (ali ne bi trebalo da ih bude više od mesa) a komadiće veličine kako ste isekli meso. Ako pečurke ne puštaju sok, slobodno dodajte jos masnoće i malo vode. Dinstajte ih u poklopljenom sudu dok ne budu skoro meke.

Skinite sud sa vatre, dodajte u pečurke punu kašiku brašna i lagano promešajte. Umesto soli dodajte do dve kašike začina. Ako se masa zgusne, razredite je vodom ili belim vinom, toliko da dobijete sos gustine "tanjeg" bešamel sosa.

Vratite sud na vatru, sastavite ćuretinu sa prethodnom masom i mešajte dok se brašno ne zgusne. Po ukusu dodajte kašiku seckanog lista peršuna ili celera, ili neko čeno belog luka.

Odlično ide sa kuvanim testom i barenim povrćem kao prilogom.

Pašteta od belog pilećeg mesa

Sastojci

1 kg belog pilećeg mesa
2 vezice zeleni
1 kisela pavlaka
1 kesica majoneza (100g)
kiseli krastavčići

Priprema

Pileće meso i zelen dobro skuvajte u maloj količini posoljene vode. Dva puta sameljite na mašini za meso, dodajte pavlaku, majonez, začinite po ukusu. Na kraju ukrasite kiselim krastavčićima iseckanim na kolutove, ohladite i služite.

Pihtije

Sastojci

2 suve svinjske nožice
2 juneće nožice
1 svinjska glava
1 veza mešane zeleni
1 manja glavica belog luka
1 srednja glavica crnog luka
nekoliko zrna bibera
2 lista lovora (lorbera)
so i mleveni biber

Priprema

Meso dobro očistiti, ošuriti, oprati i staviti u veći lonac, naliti oko pet litara vode i pristaviti da se kuva. Kada provri, skidati penu i bacati. Kad pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorber, očišcenu zelen, popola presečenu glavicu luka i malo soli. Kuvati 4-5 sati ili dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Voda treba da uvri do pola, odnosno da postane lepljiva.

Skinuti lonac sa vatre i ostaviti da se sadržaj malo slegne. Pokupiti i baciti masnoću sa površine supe, zatim procediti supu i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u plićem sudu (plehu), posuti sitno iseckanim belim lukom i naliti proceđenom supom. Ostaviti na hladno mesto da se stegne.

Po želji posuti alevom paprikom ili biberom. Služiti kao predjelo.

Leskovačke ćufte

Sastojci

400 g junetine, dva puta samlevene
50 g suve slanine, seckane
100 g kačkavalja, seckanog
50 g bajatog hleba
1 jaje
malo ulja
so i biber
malo kisele vode

Priprema

Umesiti junetinu sa slaninom i kačkavaljem. Potopiti u kiselu vodu bajati hleb, ocediti ga i dodati u meso. Zatim dodati jedno jaje, malo ulja, so, biber i dobro zamesiti. Staviti masu u frižider na dva sata da se odmori. Rukama nakvašenim kiselom vodom oblikovati ćufteta i pržiti u vrelom tiganju samo namazanim uljem. Služiti sa sitno iseckanim crnim lukom.

Jaja u šniclama

Sastojci

4 svinjske šnicle od buta
4 jaja, tvrdo kuvana
1/2 kesice supe od pečuraka
1 šolja kisele pavlake
so, biber
ulje

Priprema

Šnicle izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti i poprskati uljem. Ostaviti da odstoje. Na svaku šniclu staviti po jedno oljušteno jaje, uviti u rolnicu i pričvrstiti čačkalicom. Poređati rolnice u zagrejano ulje i pržiti sa svih strana na umerenoj temperaturi. U napola gotove šnicle sipati supu od pečuraka rastvorenu u malo mlake vode. Kada se saft zgusne, dodati pavlaku i još malo dinstati. Služiti uz mešano povrće.

Srna u marinadi

Sastojci

1 srneća pečenica
nekoliko režnjeva suve slanine
malo ulja
malo bibera
1 kašika brašna
3 kašike goveđe supe
4 kapra
4-5 kašika kisele pavlake

Za marinadu

1/4 l crnog vina
4 kašike vinskog sirćeta
nekoliko zrna bibera
1 šargarepa, sitno seckana
1 koren peršuna, sitno seckan
malo lovorovog lista
1 glavica crnog luka, seckana
malo kore limuna

Priprema

Od svih sastojaka napraviti marinadu. Srnetinu očistiti od kožice, premazati uljem i limunom, staviti na duguljast tanjir i preliti marinadom. Meso pritisnuti težim predmetom i ostaviti da prenoći.

Sutradan meso okrenuti, pa opet ostaviti preko noći. Trećeg dana izvaditi meso iz marinade, nabosti (špikovati) ga štapićima suve slanine, posoliti, staviti u šerpu, dodati kašiku maslaca i vrlo malo soka od marinade, poklopiti i peći u pećnici oko jedan i po sat. Može se i dinstati na šporetu.

Kad meso postane meko i porumeni, posuti ga kašikom brašna, a kad se brašno zarumeni, preliti ga sa 3 kašike čiste goveđe supe. Izvaditi meso iz umaka, a u njega dodati 4 iseckana kapra i sve zajedno prokuvati još nekoliko minuta. Zatim dodati 2 kašike marinade i 4-5 kašika kisele pavlake.

Kad ovaj sok dobro provri, iseći srneću pečenicu na komade, položiti na dugačak tanjir i preliti umakom.

Paprikaš od srnećeg mesa

Sastojci

1 kg srnećeg mesa (od buta i rebara)
4-5 glavica crnog luka, seckanog
2-3 čena belog luka, zdrobljenog
1 kašičica aleve paprike
bibera po ukusu
3 kašike mladog kajmaka
malo ulja

Priprema

Meso ostaviti na ledu ili mrazu bar 3 dana. Zatim ga iseći na male komade. U šerpi zagrejati ulje, staviti seckan crni luk da se prži, pa kad luk požuti, dodati beli luk, kašičicu aleve paprike i mlevenog bibera po ukusu. Dodati meso u luk, propržiti ga i zaliti sa tek toliko vode da meso ogrezne i dinstati ga dok ne smekša. Povremeno dolivati vrele vode po potrebi. U gotov paprikaš dodati 3 kašike kajmaka, izmešati i služiti. Prijatno!

Fazan sa belim vinom i sokom od pomorandže

Sastojci

1 fazan, prekriven trakama bele slanine i uvezan
225g oraha
sok 4 pomorandže
900g grožða (bez semenki, ako je moguæe)
150ml slaðeg belog vina
150ml kineskog èaja
15g maslaca
so i sveže mleveni biber
300ml jake pileæe supe (skuvajte pola litra supe od kocke, pa pustite da uvri)

Priprema

Stavite fazana i orahe u veliku šerpu. Prelijte sokom od pomorandže, belim vinom i èajem. Dodajte maslac i zaèinite solju i biberom. Poklopite. Zagrejte do kljuèanja, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tiho 45 minuta (posle prvih 25 minuta kuvanja dodajte grožðe, zatim nastavite jos 20 minuta).

Izvadite fazana a saèuvajte sok i orahe. Skinite trake slanine i odvežite ga. Položite fazana u posudu za peèenje i stavite u peænicu zagrejanu na 230 stepeni. Pecite 20 minuta da grudi dobiju braonkastu boju. Prebacite u posudu za serviranje i dekorišite orasima. Držite na toplom do služenja.

Sok koji ste saèuvali sipajte u manju šerpu u kuvajte dok se ne zgusne kao sirup. Dodajte pileæu supu. Procedite i prelijte fazana. Prijatno!

Fazan sa crnim vinom i suvim kajsijama

Sastojci

2 cela fazana
180g suvih kajsija, iseckanih
450ml crnog vina
½ kašièice mlevenog cimeta
½ kašièice mlevenog ðumbira
parce ðumbira (3 cm), oljušteno i sitno iseckano (ili jos pola kašièice
mlevenog)
30g brašna
30g maslaca
1 kasika suncokretovog ulja
300ml bistre pileæe supe (od kocke)
so i biber

Priprema

Pomesajte vino, kajsije i zaèine i marinirajte fazana preko noci.

Zagrejte peænicu na 180 stepeni. Izvadite fazana iz marinade i malo osušite papirom.

Otopite maslac i ulje u veæem tiganju ili loncu i malo propržite meso. Prebacite fazana u posudu za peèenje (posuda treba da bude sa poklopcem). U ulje koje je ostalo u tiganju umešajte brašno i pržite 2 minuta. Umešajte svu marinadu i zagrejte do kljuèanja. Dobro zaèinite i kuvajte desetak minuta. Ako je sos suviše gust, dodajte malo pileæe supe.

Sipajte preliv preko fazana i poklopite. Pecite u rerni 1 sat ili dok meso ne omekša.

Wednesday, August 27, 2008

Dinstani divlji zec

Sastojci

jedan divlji zec
tri kašike masti,
zaèina "C" i soli po ukusu
200-250g slanine
dve glavice belog luka
pola litra dobrog belog vina,
oko 1/2kg zeleni (šargarepe, paškanata, korena peršuna i celera)

Priprema

Zec treba da bude rashlaðen, najbolje kratko smrznut pre pripremanja. Zeca najpre dobro posoliti i natrljati zaèinom (i spolja i iznutra), a zatim namazati hladnom mašæu pa staviti u sud - pekaè ili neki drugi koji mora da ima poklopac (u nedostatku takvog suda, pripremljenog zeca za dinstanje prekriti dobro alu-folijom).

Zatim zeca "špikovati" komadiæima slanine i èenima belog luka. To se radi tako što se naprave mali prorezi po celoj površini, pa se unutra stavljaju komadiæi slanine i beli luk.

Sada je zec pripremljen, treba samo dodati oèišæenu zelen, naliti vinom, poklopiti i staviti u rernu. Peèe se (u stvari dinsta se ) toliko dugo dok ne poènu kosti da se odvajaju od mesa. Na pola peèenja (posle oko jednog sata) izvaditi sud iz rerne i pažljivo zeca okrenuti. Ako nema dovoljno soka u sudu, doliti èašu vode i ponovo vratiti u rernu.

Savet: Ako želite da zeca servirate na tanjiru, trebalo bi da malo porumeni. Da biste to postigli, pri kraju peèenja kratko otklopite sud i pazite da ne izgori. Dinstano povræe (na pola peèenja možete dodati i 2-3 krupno seèena krompira) servirati oko zeca, a sve preliti sokom u kome se peklo. Uživajte!

Pohovane okruglice

Sastojci

400 g kuvanog živinskog mesa
5 jaja, tvrdo kuvanih
1 kašika senfa
1/2 glavice crnog luka
1 čeno belog luka
malo karija u prahu
1/2 veze peršunovog lista
1 jaje
3-4 kašike mrvica (prezli)
ulje
so i biber

Priprema

Meso samleti sa crnim i belim lukom, dodati senf, kari i seckan peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Masu dobro ujednačiti i oblagati tvrdo kuvana, oljuštena jaja (kao knedle). Svaku okruglicu umočiti u brašno, pa u umućeno jaje i prezle i pržiti u vrelom ulju.

Na poslužavnik staviti listove zelene salate, preko njih poređati okruglice presečene napola i služiti.

Piletina u vinu

Sastojci

1 veće pile, isečeno na komade i bez kože
4 kašike brašna
1 kašika maslinovog ulja
50g maslaca
200g bebi crnog luka
200g slanine, isečene na trake
1 list lovora
2 čena belog luka, zdrobljena
2 kašike brendija
600ml crnog vina
200g pečuraka
majčina dušica za ukras

Priprema


Uvaljajte piletinu u dve kašike začinjenog brašna. Zagrejte ulje i pola maslaca i dodajte crni luk. Ako su glavice dovoljno male ne treba uopšte da ih sečete. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte slaninu i pržite dok malo ne potamni. Izvadite luk i slaninu iz šerpe.

Jagnjeća kapama

Sastojci

1 kg jagnjećeg mesa
1 kg spanaća
2 glavice crnog luka, seckanog
2 veze mladog crnog luka, seckanog
2 kašike brašna
so i biber
malo mleka

Priprema

Oprati i iseći na kocke jagnjetinu. Obariti spanać. U šerpi, na zagrejanom ulju, izdinstati crni luk i mladi crni luk, dodati meso i propržiti da meso bude mekano. Zatim dodati dve kašike brašna, pa i njega malo propržiti. Dodati obaren spanać, malo mlevenog bibera, soli po ukusu i naliti mlekom, vodeći racuna da ne bude ni gusto ni retko. Ostaviti da krčka još 5-6 minuta. Služiti sa kiselim mlekom.

Jagnjeće pečenje

Sastojci
pola jagnjeta

masnoća za mazanje
malo svetlog piva

so

Priprema

Jagnjetinu očistiti, oprati i obrisati čistom platnenom salvetom, dobro posoliti i ostaviti oko 1-2 sata da odstoji. Pre pečenja, dobro namazati meso masnoćom (može i ulje), preliti ga sa malo svetlog piva, staviti u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni. Posle jednog sata smanjiti temperaturu i peći još oko dva sata, dok meso ne porumeni. U toku pečenja svakih 15 minuta prelivati jagnjetinu sopstvenim sokom. Najbolje bi bilo kada bi mogli da spremite ovo pečenje ispod sača, jer je to najlepši način pripreme, ali u kućnim uslovima, poslužiće i rerna.

Punjeni jagnjeći but

Sastojci

1 jagnjeći but
500 g spanaća
300 g sira
2 čena belog luka
3 jaja
2 kašike brašna
1 kašika pavlake
2 kašike ulja
so, biber
jači konac za šivenje

Priprema

Operite i obrišite jagnjeći but, zatim oštrim nožem pažljivo izvucite butnu kost iz sredine, ostavljajući onaj deo koji se vidi spolja. Pomoću noža formirajte "džep" u sredini buta i dobro usolite meso.

Obarite spanać u slanoj vodi, dobro ga ocedite i sitno iseckajte. Usitnite sir, dodajte jaja, brašno i pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte zdrobljen beli luk, pomešajte sa spanaćem i ovom masom nadenite meso. Otvor zašijte jačim koncem, posolite meso spolja, namastite ga i stavite da se peče u namašćenom plehu. U toku pečenja pomalo zalivajte meso sokom koji je pustilo.

Prilog od plavog patlidžana

Sastojci

800g plavog patlidžana
1 čeno belog luka
1 glavica crnog luka
1 dl belog vina
5 kašika ulja
seckani peršun
so, biber

Priprema

Isecite plavi patlidžan na kockice. U zagrejanom ulju pržite iseckani crni luk i celo čeno belog luka. Kada beli luk počne da rumeni izvadite ga, crnom luku dodajte iseckani plavi patlidžan i peršun, začinite, sipajte belo vino i kuvajte na jakoj vatri uz stalno mešanje, sve dok vino ne ispari.

Tada smanjite vatru, poklopite sud i kuvajte još 15-20 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je potrebno, dodajte vodu. Služite toplo.

Jagnjeća rebra na australijski način

Sastojci
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, zdrobljena sa malo soli
  • sveže mleveni crni biber
  • 4x4 jagnjeća rebra sa mesom

Za krompire

  • 3 neoljuštena krompira
  • 4 čena belog luka
  • malo soli
  • 1 kašika soka od limuna
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • ¼ šolje mleka

Za salatu

  • 2 glavice luka srebrenca, isečene na polumesece
  • 1 kašičica soli
  • ½ šolje peršuna
  • ¼ šolje lista nane
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema


Napravite marinadu tako što ćete u činiji pomešati paradajz pire, ulje, beli luk i biber. Položite rebra u plitku posudu i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Zagrejte na ringli posudu za pečenje i stavite unutra rebra tako da leže na masnijoj strani. Ostavite 2 minuta na ringli. Zatim okrenite rebra tako da masna strana bude odozgo i stavite u rernu na 10 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi još 10 minuta.

Razdvojte rebra i služite ih sa krompirom i salatom.

Krompire skuvajte, a zatim oljuštite i isecite na krupne komade. Stavite krompire, beli luk, so i sok od limuna u blender i počnite da mešate. U tankom mlazu dodajte maslinovo ulje. Polako dodajte mleko i nastavite da mešate dok se masa ne sjedini. Služite na sobnoj temperaturi.

Za salatu stavite u činiju luk i so i izmešajte. Ostavite 5 minuta. Isperite i osušite luk i pomešajte ga sa peršunom i nanom. Prelijte sa malo maslinovog ulja i odmah služite.

Punjene teleće grudi

Sastojci

1,5 kg telećih grudi, očišćenih od kostiju
750 g spanaća, skuvanog i iseckanog
4 tvrdo kuvana jaja
2 manje glavice crnog luka, sitno iseckanog ili nastruganog
2 bajate zemičke
1 kašika maslaca
malo muskata, struganog
so i biber

Priprema

Izvaditi kosti iz mesa, dobro ga usoliti i pobiberiti i ostaviti da malo odstoji. Zemičke potopiti u mlaku vodu i kad omekšaju, izvaditi ih i dobro ocediti. U njih umešati seckan spanać, luk, muskat, so i biber po ukusu. Rastvoriti meso, rasporediti nadev od spanaća, na sredinu staviti oljuštena tvrdo kuvana jaja, uviti u rolat, povezati koncem, namazati maslacem i peći u pećnici. Povremeno dolivati po malo vode, da pečenje bude sočno.

Teletina sa zelenim maslinkama

Sastojci

maslinovo ulje
1,5 kg kvalitetne teletine, isečene na komade veličine kutije šibica
1 kg paradajza
2 veće glavice crnog luka, iseckane
1/2 flaše crnog vina
500g zelenih maslinki (nikako iz konzerve)
so i biber

Priprema


Oljuštite paradajz, odstranite semenke i isecite ga na veće komade (ostaće vam oko 1/2 kg).

Zagrejte puno maslinovog ulja u većoj posudi. Poređajte meso po dnu u jednom sloju i pržite ga dok ne dobije lepu braon boju. Dodajte luk i propržite i njega. Začinite solju i biberom.

Sada dodajte paradajz. Vodite računa da sve bude prekriveno uljem. Lonac bi trebalo da malo cvrči, ali ne i da isparava. Sada dodajte vino, zagrejte do ključanja i kuvajte oko 10 minuta. Umešajte maslinke, lepo promešajte i poklopite. Kuvajte na tiho dok meso ne omekša, a paradajz se ne pretvori u gusti sos.

S vremena na vreme proverite da li je meso suvo, ako jeste, dodajte još malo vina.

Uživajte!

Bačvanske šnicle

Sastojci

1 kg svinjskih šnicli
malo brašna
malo ulja
beli luk
peršun
čaša paradajz sosa

Priprema

Šnicle malo izlupajte, posolite i ostavite da odstoje. Zagrejte ulje i šnicle uvaljane u brašno kratko propržite. Ako nemate veliku šerpu možete ih poređati i u dva reda, s tim što one prvo pržene treba da stavite odozgo. Isitnite 4-5 čena belog luka i pomešajte sa kašikom-dve svežeg ili sušenog peršuna, pa poprskjte šnicle. Prelijte čašom paradjza iz flaše ili paradajz sosom, i casom vode. Ostavite da se krčka oko 1 sat. Možete ga služiti sa raznim barenim povrćem.

Prijatno!

Uštipci od ćevap mesa

Sastojci

1 kg mlevenog ćevap mesa
150g trapista (ili nekog drugog sira)
100g dimljenog mesa
100g dimljene slanine
3 čena belog luka
malo aleve i tucane paprike

Priprema

Sitno iseckajte sir, dimljeno meso, slaninu i beli luk i pomešajte ih sa ćevap mesom. Od ovakve smese oblikujte loptice (bolje je praviti ih manje jer se lakše i bolje peku).

Pecite na roštilju ili na teflonskom tiganju.

Rolat od mesa sa kupusom

Sastojci

glavica crnog luka
600g kupusa
100g slanine
1.5kg goveđeg mesa
4 lista šunke
peršun
so, biber, ulje
kašika gustina

Priprema

Obarite seckani kupus u vodi oko 10 minuta, pa ga ocedite. Ispržite seckani luk sa režnjevima slanine, dodajte mu obareni kupus i začinite.

Istanjite goveđe meso, po njemu poređajte listove šunke, i premažite pripremljenim nadevom. Onda sve to uvijte u rolat i stavite da se peče u rerni na srednjoj temperaturi. Povremeno dodajte po malo tople vode.

Na kraju pospite seckanim peršunom. Rolat služite isečen na kolutove, i obavezno ga prelijte sokom od pečenja.

Pileća džigerica

Sastojci

400 g pileće džigerice
malo ulja
1-2 kašike brašna
vegeta, so

Priprema

Svaku pileću džigericu presecite na pola, pa ocedite, posolite i začinite kašičicom vegete ili nekog drugog začina. Svako parče uvaljajte u brašno i poređajte na suv tanjir.

U teflonskom tiganju (idealno rebrastom) blago zagrejte vrlo malo ulja (samo da prekrije dno) i poređajte parčad džigerice da se prže. Kad je džigerica rumena sa jedne strane, pažljivo je prevrnite na drugu da i sa nje dobro porumeni. Za vreme prženja pokrijte tiganj papirnom salvetom (zna da prska po šporetu).

Kukuruz sa svinjskim mesom

Sastojci

250g kukuruza šećerca
500g svinjskog mesa
500g boranije
2 paradajza
glavica crnog luka
kockica supe
3 kašike ulja
2 čena belog luka
biber, so, peršunov list

Priprema

Iseckani crni luk pržite na ulju dok ne porumeni, pa u to dodajte svinjsko meso koje ste prethodno isekli na kockice. Pržite dok meso ne dobije smeđu boju, pa dodajte iseckani beli luk.

Sve to prelijte supom koju ste skuvali od kockice i bez rezanaca. Dodajte očišćenu i iseckanu boraniju, oljušten i isečen paradajz, kukuruz, so, biber. Kuvajte sve dok kukuruz ne omekša.

Na kraju pospite seckanim peršunovim listom.

Meso sa povrćem

Sastojci

500g svinjskog mesa
2 tikvice
2 krompira
glavica crnog luka
2 šargarepe
ulje
1,5 dl crnog vina
list lovora
Vegeta ili neki drugi začin

Priprema

Sitno iseckan crni luk propržite na ulju. Dodajte meso iseckano na kockice i pržite u 2 kašike ulja dok ne porumeni.

Zatim dodajte isprženi luk, iseckano povrće i lovorov list. Začinite i nalijte crnim vinom. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok vino ne ispari.

Prijatno!

Krompir pire sa jajetom na oko

Sastojci

500 g krompira
kockica margarina
šoljica mleka
2-4 jaja
malo ulja
soli

Priprema

Skuvajte krompir, ocedite ga od vode i uz dodatak kockice margarina i šoljice mleka umutite mikserom. U tiganj stavite 1-2 kašike ulja, dobro zagrejte i ispržite 2 ili više jaja (po želji), ali pazite da ostanu rovita, da se žumance ne preprži. Servirajte najpre pire na širok tanjir a na pire stavite pržena jaja.

Služite uz neku svežu salatu.

Poširana jaja

Sastojci

jaja

Priprema


Za poširanje je neophodno da jaja budu stara najviše četiri dana. Biće vam potrebna ključala voda i kašika za ceđenje, sa rupicama.

Stavite tiganj na tihu vatru i dodajte dovoljno ključale vode da u tiganju bude oko 2-3 cm. Kad počnu da se formiraju sitni mehurići pažljivo razbijte jaje i ostavite ga tačno 1 minut da vri. Skinite tiganj sa vatre i ostavite jaje u toploj vodi oko 10 minuta. Ovako ćete dobiti meko žumance. Izvadite jaje cediljkom i položite ga na papirnu salvetu, da se ocedi. Odmah služite.

Teleća čorba

Sastojci

  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 200g telećeg mesa
  • kašika brašna
  • biber
  • vegeta
  • jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema

Sitno iseckajte luk, izrendajte šargarepu i propržite zajedno. Nalijte sa malo vode i dedajte meso iseckano na kockice, začine i brašno koje ste predhodno razmutili sa malo vode. Kuvajte oko 40 minuta.

Nakon skidanja sa vatre čorbu pospite seckanim peršunom i dodajte kiselu pavlaku pomešanu sa razmućenim jajetom.

Krompir čorba

Sastojci

  • 1/2 kg krompira
  • glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 1 jaje
  • 2 sveže paprike
  • ljuta papričica (po želji)
  • peršunov list
  • mast ili ulje
  • biber, so

Priprema

Iseckajte crni luk i propržite ga na masnoći, dodajte isečenu papriku i još malo propržite. Zatim dodajte oko litar vode, krompir iseckan na kockice, oljušten i sitno iseckan paradajz, biber i so. Papričicu dodajte ako želite da zaljutite čorbu. Kuvajte oko 20 minuta, dok se krompir ne skuva, pred kraj dodajte umućeno jaje. Na kraju je pospite peršunovim listom.

Prolećna supa od povrća

Sastojci
25g maslaca

1/2 šolje seckanog praziluka
1/3 šolje seckanog celera - ovde se misli na stabljiku, ako imate koren, onda upotrebite dva puta manju količinu
1/3 šolje neljuštenog iseckanog crvenog krompira
3 šolje supe od povrća (vidite recept Supa od povrća ili skuvajte kocku ako žurite)
so i biber
1/3 šolje kukuruza šećerca
1/3 šolje graška
1/2 šolje oljuštenog i isečenog paradajza
1/3 šolje mlade boranije
1/3 šolje seckanog peršuna, za serviranje

Priprema


Otopite maslac u većem loncu na vatri srednje jačine. Dodajte praziluk, celer, krompir i paškanat i propržite 5 minuta, stalno mešajući. Dodajte supu, so i biber i zagrejte do ključanja. Smanjite vatru i dodajte ostale sastojke. Kuvajte dok povrće ne omekša, oko 15 minuta.

Sipajte u činije i pospite peršunom. Prijatno!

Francuska supa od luka

Sastojci
50g maslaca
750g crnog luka, isečenog na polumesece
1 kašičica šećera
2 čena belog luka, zdrobljena
1 kašika brašna
900ml pileće ili goveđe supe od kocke
1 list lovora
1 francuski hleb (baget)
200g narendanog kačkavalja

Priprema



Otopite maslac u šerpi sa debelim dnom. Dodajte luk i šećer i pržite na laganoj vatri 25-30 minuta, povremeno mešajući, dok ne postane zlatno braon.

Umešajte beli luk i brašno i pržite, mešajuči, još jedan minut. Dodajte supu i lovor. Začinite po ukusu. Zagrejte do ključanja, poklopite i kuvajte još 30 minuta.

Isecite baget na kriške i ispecite ga na grilu, ringli ili tosteru.

Izvadite lovorov list i podelite supu u četiri zagrejana tanjira ili još bolje, činije. Onda u svaku stavite hleb i pospite rendanim kačkavaljem u debelom sloju.

Stavite činije pod gril dok se sir ne otopi i počne da pravi mehuriće. Pospite sa malo bibera i odmah služite. Prijatno!